Francijas Valsts padome atceļ burkini aizliegumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas augstākā administratīvās tiesas instance - Valsts padome - piektdien atcēla Vilnēvlubē pilsētas aizliegumu tās pludmalēs nēsāt visu augumu nosedzošos peldkostīmus jeb burkini, kādus valkā daļa islāmticīgo sieviešu.

Valsts padome izskatīja divu nevalstisko organizāciju - Cilvēktiesību līgas (LDH) un Apvienības pret islamofobiju (CCIF) - iesniegto prasību atcelt Vilnēvlubē mēra lēmumu aizliegt burkini nēsāšanu.

Lai gan tika skatīta lieta, kas formāli attiecas tikai uz vienu pilsētu, Valsts padomes lēmums rada precedentu, kas attiecas uz aptuveni 30 citām municipalitātēm, kas izsludinājušas līdzīgus aizliegumus.

Valsts padome savā spriedumā norādīja, ka vietējās varasiestādes var ierobežot personīgo brīvību tikai gadījumos, ja ir «pierādāms apdraudējums» sabiedriskajai kārtībai.

Tiesneši uzsvēra, ka Vilnēvlubē lietā šādu risku nav.

Francijas Musulmaņu ticības padome (CFCM) cildināja tiesas lēmumu kā «veselā saprāta uzvaru».

Policija piespriedusi naudassodu sievietēm par burkini valkāšanu vairākās pilsētās, arī tūristu iecienītajās Kannās un Nicā, izraisot plašu rezonansi kā pašā Francijā, tā arī ārzemēs.

Burkini aizliegumi izraisījuši asas debates par sieviešu tiesībām un Francijas valsts rūpīgi sargāto sekulārismu.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija «Amnesty International» paudusi gandarījumu par spriedumu.

«Atceļot diskriminējošo aizliegumu, ko ir motivējuši aizspriedumi un neiecietība un kas aizspriedumus un neiecietību vairo, šodienas spriedums ir novilcis svarīgu līniju,» sacīja organizācijas Eiropas direktors Džons Dalhuisens.

«Francijas varasiestādēm tagad būtu jābeidz izlikties, ka šiem soļiem ir jelkāda saistība ar sieviešu tiesību aizsardzību,» viņš sacīja.

CFCM ģenerāldirektors Abdalla Zekri pauda cerību, ka «šī veselā saprāta uzvara palīdzēs kliedēt spriedzi situācijā, kas mūsu musulmaņu līdzpilsoņiem, īpaši jau sievietēm, ir kļuvusi ļoti saspringta».

Valsts padome uzklausīja Cilvēktiesību līgas un islamafobijas pretinieku organizācijas argumentus.

Tiesa Nicā vēl šonedēļ bija atstājusi spēkā Vilnēvlubē pieņemto aizliegumu.

Administratīvā tiesa Nicā pirmdien nosprieda, ka Vilnēvlubē aizliegums bijis «nepieciešams», lai pēc Nicas terorakta un franču priestera slepkavības novērstu «sabiedriskās kārtības pārkāpumus».

Tomēr Valsts padome piektdienas spriedumā norādīja: «Nepastāvot šādiem riskiem, emocijas un bažas, kas izriet no teroraktiem, īpaši Nicas 14.jūlija uzbrukuma, nav pietiekamas, lai juridiski attaisnotu aizliegumu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu