Šteinmeiers aicina uz jaunu atbruņošanās līgumu ar Krieviju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kay Nietfeld / DPA

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers nācis klajā ar aicinājumu noslēgt ar Krieviju jaunu vienošanos par atbruņošanos, kas mazinātu spriedzi attiecībās ar Maskavu un vairotu savstarpējo uzticību.

Komentārā, kas publicēts laikrakstā «Frankfurter Allgemeine Zeitung», Šteinmeiers norādījis, ka vēlas novērst «jaunu bīstamu bruņošanās sacensību», lai tādējādi nodrošinātu mieru Eiropā un aiz tās robežām.

Ministrs paudis viedokli, ka konvencionālo ieroču neizplatīšanas līgums būtu «sevi pierādījis līdzeklis caurskatāmībai, risku novēršanai un uzticības veidošanai».

Tomēr vienlaikus, acīmredzami norādīdams uz Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju, Šteinmeiers apsūdzējis Maskavu miera uzturēšanas pamatprincipu pārkāpšanā, tādējādi saraujot desmitgadēm veidotās trauslās savstarpējās uzticēšanās saites.

«Tajā pašā laikā mums visiem jābūt vienotiem centienos izvairīties no turpmākiem eskalācijas spirāles lokiem,» ministrs uzsvēris piektdien publicētajā komentārā.

Jau pirms iebrukuma Ukrainā bija jūtams, ka attītās jauna konfrontācija, atzinis Šteinmeiers, aicinot uz «strukturētu dialogu ar visiem partneriem, kam uzlikta atbildība par drošību mūsu kontinentā».

Viņš norādījis, ka jāņem vērā jaunās militārās iespējas, tostarp bezpilota lidaparātu izmantošana.

Ministrs arī uzsvēris, ka jebkura veiksmīga līguma pamatā ir bruņojuma neizplatīšanas pārbaudāmība un līgumam jāaptver arī reģioni, «kuru teritoriālais statuss ir pretrunīgs».

Šteinmeiers izteicis pieņēmumu, ka par dialoga forumu varētu kalpot Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

Jau iepriekš viņš nosodījis NATO rīkotos manevrus Austrumeiropā, paziņojot, ka tie līdzinās «ieroču žvadzināšanai», kas tikai pasliktinot attiecības ar Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu