Tunisijas parlaments apstiprina jaunu nacionālās vienotības valdību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tunisijas parlaments piektdienas vakarā apstiprināja jaunu nacionālās vienotības valdību Jūsufa Šaheda vadībā, kurai būs jārisina valsts aktuālās sociāli ekonomiskās un drošības problēmas.

Parlaments izteica uzticību jaunajai valdībai ar 167 balsīm par un 22 pret, pieciem deputātiem atturoties.

Jaunā valdība sāks strādāt tuvāko dienu laikā, un 40 gadus vecais Šaheds kļūs par gados jaunāko premjerministru, kopš Tunisija 1956.gadā ieguva neatkarību no Francijas.

Parlamenta balsojums par uzticību valdībai izbeidza trīs mēnešus ilgas intensīvas sarunas.

Tunisijas prezidents Bedži Saīds al Sebsi jūnijā paziņoja, ka viņš atbalstītu nacionālās vienotības valdību, ņemot vērā pieaugošo kritiku pret toreizējā premjera Habība al Saīda valdību.

Prezidents šomēnes izraudzījās Šahedu premjerministra amatam pēc tam, kad parlaments izteica neuzticību Habība al Saīda valdībai, kas bija pie varas 18 mēnešus.

Šaheds, kurš ir prezidenta sekulārās partijas «Tunisijas aicinājums» («Nidā Tūnis») biedrs, būs septītais valdības vadītājs šajā Ziemeļāfrikas valstī nepilnu sešu gadu laikā.

Viņa valdībā ir 27 ministri, kas pārstāv visas partijas, tai skaitā mēreno islāmistu partiju «Atdzimšana» («Al Nahda»). Tās sastāvā ir astoņas sievietes svarīgos amatos un 14 gados jauni ministri.

Lai gan Tunisija tiek uzskatīta par retu veiksmes stāstu pēc tā sauktā «arābu pavasara», varas iestādes nav atrisinājušas nabadzības, bezdarba, reģionu nevienlīdzības un korupcijas problēmas, kuras pastāvēja jau pirms prezidenta Zinelabidīna ben Ali gāšanas tautas nemieros 2011.gadā.

Šaheda valdībai būs jārisina arī drošības problēma pēc džihādistu uzbrukumiem, no kuriem divos pērn tika nogalināti vairāki desmiti ārvalstu tūristu.

Tunisijā janvārī notika lielākie sociālie nemieri kopš 2011.gada tautas sacelšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu