Meja vēloties sākt Lielbritānijas izstāšanos no ES bez balsojuma parlamentā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja vēlas sākt oficiālu valsts izstāšanās procedūru no Eiropas Savienības (ES) bez balsojuma parlamentā, sestdien vēstīja britu laikraksts «Daily Telegraph».

Avots premjerministres birojā «Daily Telegraph» vēstīto nosauca par spekulāciju, bet arī uzsvēra, ka Meja «ir apņēmusies īstenot sabiedrības pieņemto lēmumu», tai referendumā 23.jūnijā nobalsojot par izstāšanos no bloka.

Mejas valdība jau šobrīd saskaras ar tiesiska rakstu mēģinājumiem novērst izstāšanās procesa sākšanu bez parlamenta balsojuma.

Advokātu firma «Mishcon de Reya» gatavojas valdības pozīciju apstrīdēt Anglijas Augstajā tiesā, argumentējot, ka Meja nedrīkst iedarbināt Lisabonas līguma 50.pantu izstāšanās procesa sākšanai bez debatēm parlamentā un balsojuma tajā.

Vairums britu parlamenta deputātu pirms referenduma iestājās par valsts palikšanu ES.

Meja ir norādījusi, ka šogad oficiālo izstāšanās procedūru vēl nesāks, jo valdībai jāizstrādā izstāšanās stratēģija.

Bijušais Lielbritānijas civildienesta vadītājs Gass O'Donels savukārt pauda viedokli, ka Lielbritānijas izstāšanās nav nenovēršama un valsts vēl var palikt reformētas ES sastāvā.

«Tas lielā mērā ir atkarīgs no tā, kas notiks ar sabiedrisko domu, un tā, vai ES mainīsies», pirms Lielbritānija būs gatava izstāties, viņš norādīja laikrakstam «The Times».

«Varētu būt, ka Lielbritānija ir gatava palikt vispārējākā, brīvāk saistītā grupā,» viņš sacīja.

Intervijā britu raidorganizācijai BBC O'Donels vērsa uzmanību uz to, ka nākamgad Francijā un Vācijā ir gaidāmas vēlēšanas un nav vēl zināms, ar kuriem līderiem Meja runās. Tādēļ nav jāsteidzas sarunas sākt.

Pēc Lisabonas līguma 50. panta iedarbināšanas abām pusēm būs divi gadi, lai vienotos par izstāšanās noteikumiem. Šo termiņu var pagarināt, ja tam piekritīs visas 28 ES dalībvalstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu