Čehoslovākijas komunistiskā režīma amatpersonas iesūdzētas par vāciešu slepkavībām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Organizācija «Eiropas atmiņas un sirdsapziņas platforma» vērsusies tiesā pret 67 kādreizējās Čehoslovākijas komunistiskā marionešu režīma amatpersonām, kas atbildīgas par piecu vāciešu noslepkavošanu, tiem cenšoties šķērsot robežu, lai nokļūtu Rietumos.

Kriminālprasība 18.augustā iesniegta Vācijas ģenerālprokuroram Pēteram Frankam, un starp apsūdzētajiem ir šobrīd 94 gadus vecais bijušais Čehoslovākijas Komunistiskās partijas ģenerālsekretārs Milošs Jakešs un 91 gadu vecais kādreizējais Čehoslovākijas premjerministrs Lubomirs Štrougals, pavēstīja Eiropas atmiņas un sirdsapziņas platformas izpilddirektore Nēla Vinkelmane-Heirovska.

Par to vāciešu noslepkavošanu, kas caur kādreizējās Čehoslovākijas teritoriju mēģināja aizbēgt no komunisma jūgā esošās Austrumvācijas jeb tā dēvētās Vācijas Demokrātiskās Republikas (VDR), Čehijā tiesāti tikai četri robežsargi. Ņemot vērā to, ka visi mēģinājumi saukt pie atbildības augstākas komunistiskā marionešu režīma amatpersonas, kas atbildīgas par noziegumiem pret cilvēci, Čehijā bijuši nesekmīgi, Eiropas atmiņas un sirdsapziņas platforma vērsusies pie Vācijas varasiestādēm, norādīja Vinkelmane-Heirovska.

Berlīnes advokātu firmas pārstāvis Konrāds Mencs, kas pārstāv Eiropas atmiņas un sirdsapziņas platformu, norādīja, ka bēgļu slepkavības uz kādreizējās Čehoslovākijas robežas nav pakļautas noilgumam un ka saskaņā ar Vācijas federālās tiesas atzinumu visas šajos noziegumos iesaistītās personas ir par tiem atbildīgas.

Tomēr kriminālprasība iesniegta vienīgi pret tām personām, kas joprojām ir dzīvas. Vairums no viņām ir robežsargi un to komandieri.

Prasība attiecas uz piecu vāciešu - Hartmūta Tauca, Riharda Šlenca, Gerharda Šmita, Kurta Hofmeistera un Johanna Dika - noslepkavošanu.

Taucu pirms 30 gadiem Bratislavas pievārtē dzīvu saplosīja robežsargu suņi.

Šlencam 1967 gadā netālu no Bratislavas izdevās pārpeldēt Donavu, taču Čehoslovākijas robežsargs viņu nošāva, kad bēglis bija jau Austrijas teritorijā. Šajā lietā bijušajam robežsargam Čehijas tiesa pirms desmit gadiem piesprieda nosacītu cietumsodu.

Šmits tika nošauts Čehijas rietumos, kad viņš kopā ar sievu un trīs bērniem mēģināja nokļūt Bavārijā. Robežsargi, kas viņu noslepkavoja, savulaik tika apbalvoti, un līdz pat šai dienai par šo noziegumu neviens nav tiesāts.

Hofmeisteru Čehijas dienvidrietumos nošāva robežsargs Andrejs Terela, kuram zemākās instances tiesa piesprieda nosacītu cietumsodu, taču apelācijas instance to atcēla, pamatojoties uz noilgumu.

Diks gāja bojā, kad Čehoslovākijas robežsargi, meklējot bēgļus no Polijas, 1986.gadā pamanīja viņu jau toreizējās Rietumvācijas teritorijā un sašāva. Pēc tam robežsargi savu upuri pārvilka uz Čehoslovākijas teritoriju, kur viņš pa ceļam uz slimnīcu no gūtajiem ievainojumiem mira.

Vienam no robežsargiem par šo noziegumu tika piespriests trīs gadu cietumsods, taču Prāgas Augstākā tiesa 2001.gadā šo spriedumu atcēla.

Eiropas atmiņas un sirdsapziņas platforma ir Eiropas Savienības (ES) projekts, kas apvieno valsts iestādes un nevalstiskās organizācijas, kuras pēta un dokumentē totalitāro režīmu noziegumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu