Seno dārgumu mednieku ikdiena Temzas krastos Londonā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džeisons Sendijs ir viens no Londonas dārgumu meklētājiem. Naktīs viņš regulāri dodas sirojumos gar Temzas krastu Londonā, cerot uziet antikvāras liecības tai dzīvei, kāda Lielbritānijas galvaspilsētā ritēja pirms simtiem gadu, raksta «Reuters».

42 gadus vecais Sendijs, kurš pēc profesijas ir arhitekts, skaidro, ka nakts laikā dārgumu meklējumos dodas, jo naktīs uz dažām stundām pazeminās Temzas ūdens līmenis.

Ar neparasto hobiju vīrietis aizraujas jau pēdējos piecus gadus. Daži no viņa atradumiem ir tāds retums, ka nonāk muzeju kolekcijās.

Temzu viņš dēvē par īstenu vēsturisku artefaktu krātuvi. «Pēdējo divu tūkstošu gadu laikā Temzā ticis mests viss pēc kārtas.. Nejauši pazaudēts, apzināti iemests.. Tur lejā zem ūdens ir 2000 gadu vēsture,» viņš saka.

«Tas patiešām ir dikti aizraujoši. Gandrīz kā ceļošana laikā. Apzināties, ka pēdējā persona, kas šim priekšmetam savulaik pieskārusies, bija no konkrēta perioda.»

Sendija kolekcijā tagad ir tādi artefakti kā Tjūdoru dinastijas matu suka, Viktorijas laika zobu birste, romiešu perioda sieviešu matu sprādze, kuru Londonas muzejs datējis apmēram ar mūsu ēras 43. gadu.

Vērtīgu lietu meklēšana Temzas krastos sākusies jau 18. un 19. gadsimtā, kad trūcīgi ļaudis tur meklēja jebko, ko vēlāk var pārdot. Mūsdienās ar šo nodarbi aizrāvušies vēstures un arheoloģijas fani, kas cer atrast vēsturiskas monētas, keramikas izstrādājumus, ikdienas saimniecības priekšmetus no seniem laikiem vai citus artefaktus.

«Citi dārgumu meklētāji var vienā laukā pavadīt kaut visu dienu. Taču upes krastos mums ir tikai divas vai trīs stundas laika,» stāsta cits dārgumu meklētājs Niks Stīvens. Daudzi viņa konkurenti, meklējot vēsturiskus priekšmetus, izmanto tikai acis, taču ir tādi, kas paļaujas uz modernākām iekārtām, piemēram, metāla detektoriem. Tiesa, lai Temzas krastos darbotos ar šādām iekārtām, vajadzīga atļauja no Londonas ostu pārraugošajām iestādēm. Arī izrakumu veikšanai nepieciešama īpaša atļauja.

Amatpersonas atklāj, ka vajadzīgos dokumentus dārgumu meklēšanai Temzas krastos nokārtojuši vairāki desmiti cilvēku. Noteikumi paredz, ka jāreģistrē visi priekšmeti, kas ir vecāki par 300 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu