Ziņo par Uzbekistānas prezidenta Karimova nāvi; valdība to noliedz

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Iespējams, šodien miris Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs, liecina pagaidām oficiāli neapstiprināta informācija.

Atsaucoties uz saviem avotiem, par Karimova nāvi ziņo informācijas aģentūra «Fergana». Saskaņā ar tās avotu pausto, Karimovs nomiris 29.augusta pēcpusdienā, taču oficiāls apstiprinājums par šādu informāciju nav pieejams.

Tikmēr «Interfax», atsaucoties uz valdībai pietuvinātiem avotiem, ziņo, ka Uzbekistānas prezidents joprojām ir dzīvs.

Jau ziņots, ka 27. augustā Karimovs tika nogādāts slimnīcā ar insultu. Pirmo reizi kopš prezidenta stāšanās amatā par viņa nonākšanu slimnīcā tika ziņots oficiāli.

Par Karimova slikto veselību ilgi ir klīdušas baumas, tomēr tās ir grūti pārbaudīt, jo informācijas plūsma šajā Centrālāzijas valstī tiek stingri kontrolēta.

Karimovam prezidenta amatā nav neviena acīmredzama pēcteča, un Uzbekistānā nekad nav rīkotas vēlēšanas, kuras starptautiskie novērotāji būtu atzinuši par brīvām un godīgām.

Vairāki Krievijas un citu valstu mediji pērn vēstīja, ka pirms 2015.gada martā notikušajām prezidenta vēlēšanām Karimovs esot nonācis komā, tomēr pirms balsojuma viņš parādījās sabiedrībā.

78 gadus vecais Islams Karimovs Uzbekistānas prezidenta amatā atrodas kopš 1991.gada. Viņam izdevies apiet konstitucionālo aizliegumu ieņemt prezidenta krēslu vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas.

Starptautiskie mediji daudzkārt publicējuši pētījumus par korupciju Uzbekistānā, tajā skaitā ziņojuši par to, ka Karimova meita Gulnara saņēmusi kukuļus no telekomunikāciju uzņēmumiem.
Saskaņā ar Uzbekistānas Konstitūciju, Karimova nāves gadījumā prezidenta pienākumus trīs mēnešus uzņemas Senāta vadītājs, bet pēc tam ir jārīko vēlēšanas, vēsta «Meduza».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu