ASV mudina Krieviju atbrīvot Krimas tatāru aktīvistu

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Valsts departaments paudis aicinājumu Krievijai atbrīvot psihiatriskajā slimnīcā okupētajā Krimā ieslodzīto Krimas tatāru aktīvistu, bijušo Bahčisarajas rajona vadītāju Medžlisa priekšsēdētāja vietnieku Ilmi Umerovu.

«Mēs esam ļoti satraukti par Krimas tatāru līdera Ilmi Umerova aizturēšanu. Kā mēs saprotam, viņa veselība ir kritiskā stāvoklī. Viņš piespiedu kārtā tiek turēts psihiatriskajā klīnikā. Disidentu turēšana psihiatriskajās klīnikās mūs ļoti uztrauc,» sacīja Valsts departamenta pārstāvis Džons Kērbijs.

Kā pastāstīja Umerova advokāts Marks Feigins, piespiedu psihiatriskā ekspertīze, kuras dēļ Umerovs ievietos klīnikā, var ilgt 28 dienas.

Okupantu varasiestādes Umerovu apsūdzējušas «ekstrēmismā».

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija «Human Rights Watch» vēl pagājušajā nedēļā Krievijas varasiestādēm pieprasīja atbrīvot Umerovu, atsaukt viņam izvirzītās apsūdzības separātismā, kā arī nodrošināt, lai viņš saņem nepieciešamo medicīnisko palīdzību.

Kopš Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, okupantu varasiestādes izvērsušas represijas pret Krimas tatāru kopienu, kas izrādīja pretestību kā okupācijai, tā vēlākajai aneksijai.

59 gadus vecais Umarovs tiek turēts psihiatriskajā slimnīcā Simferopolē kopš 18.augusta, kad izmeklētāji bija pieprasījuši pārbaudīt viņa pieskaitāmību.

Maijā Umerovam tika izvirzītas apsūdzības par Krimas telekanālā ATR paustiem aicinājumiem «graut Krievijas teritoriālo integritāti», par ko viņam draud līdz pieciem gadiem cietumā.

Intervijā viņš sacīja, ka Krieviju ir jāpiespiež atdot Ukrainai atpakaļ Krimu un Donbasu.

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins salīdzināja Umerova apcietināšanu ar padomju laika praksi turēt disidentus psihiatriskajās slimnīcās.

«Soda psihiatrija ir atgriešanās pie šausmīgajiem NKVD laikiem,» tviterī ierakstījis ministrs, piesaucot gadus, kad valsti terorizēja asiņainā padomju diktatora Josifa Staļina slepenais dienests.

Kļimko un citi Umerova atbalstītāji saviem tvītiem pievienojuši mirkļbirku #StopKillingIlmiUmerov.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu