Baiss pētījums: Zikas vīruss pieaugušo smadzenēs var izraisīt «Alcheimera efektu»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zinātnieki jaunā pētījumā atklājuši, ka Zikas vīruss, kurš līdz šim tika uzskatīts par pieaugušajiem salīdzinoši nekaitīgu slimību, uzbrūk smadzeņu šūnām un var izraisīt paliekošus bojājumus, raksta «The Independent». Līdz šim no Zikas vīrusa skartajiem reģioniem tika ieteikts izvairīties tikai grūtniecēm, jo bērns var piedzimt ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm, kamēr citiem pieaugušajiem vīrusinfekcija uzskatīta par visai nekaitīgu.

Zikas vīruss pirmo reizi tika konstatēts Āfrikā 1947.gadā, un to pārnēsā Aedes ģints odi. Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

Jaunākajos pētījumos atklāta vīrusa postošā ietekme uz pieaugušu cilvēku smadzenēm, kas var radīt paliekošus bojājumus.

Eksperimenti ar pieaugušām pelēm, lai imitētu Zikas vīrusa ietekmi uz cilvēku, rāda, ka

vīruss uzbrūk nenobriedušām šūnām smadzenēs. Šīs šūnas ir vitāli svarīgas atmiņai un mācībām.

Šo šūnu zaudēšanai varētu būt postošs efekts, kas līdzvērtīgs saslimšanai ar Alcheimera slimību.

Zinātnieki uzskata, ka pakāpenisks uzbrukums šīm smadzeņu šūnām var izraisīt arī smadzeņu saraušanos un ievērojamus kognitīvo procesu traucējumus. «Vīrusa ietekme uz pieaugušu cilvēku smadzenēm var būt ievērojama. Tagad mēs zinām, kas mums turpmāk jāpēta,» norāda pētījuma autori.

«Šie rezultāti ir diezgan dramatiski - iezīmējot simulācijā vīrusa skartās daļas, smadzenes kļuva raibas kā Ziemassvētku eglītes.

Bija skaidrs, ka vīruss neietekmē visas smadzenes vienlaikus, kā novērots embrijiem un jaundzimušajiem. Pieaugušajiem vīruss skar konkrētas šūnas,» skaidro Rokfellera universitātes profesors Džozefs Glīsons. «Balstoties uz mūsu atklājumiem, inficēšanās ar Zikas vīrusu pieaugušajiem nebūt nav tik nekaitīga, kā cilvēki domā.»

Visdrīzāk, visus neietekmē vienādi

Tāpat tiek uzskatīts, ka Zikas vīruss dažādu cilvēku smadzenes neietekmē vienādi - vīrusa postošajai ietekmei viegls mērķis esot cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu, kamēr vesels un stiprs cilvēks vīrusa uzbrukumiem varētu pretoties.

Līdz šim tika uzskatīts, ka vīruss ir kaitīgs tikai grūtniecēm. Vīruss tiek saistīts ar mikrocefālijas sindromu, kad bērni piedzimst ar mazu galvu un smadzeņu bojājumiem. Šā iemesla dēļ grūtniecēm tika ieteikts izvairīties no Zikas vīrusa epidēmijas vietām. Citi pieaugušie acīm redzamus Zikas simptomus neizrādīja.

Zikas vīrusa izplatība

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu