ANO miljoni nonākuši ar Sīrijas režīmu saistītu cilvēku rīcībā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Neskatoties uz ASV un Eiropas Savienības (ES) sankcijām, desmitiem miljonu dolāru vērti ANO humānās palīdzības līgumi kopš Sīrijas pilsoņu kara sākuma noslēgti ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu saistītiem cilvēkiem. Divas ANO aģentūras sadarbojušās ar Asada sievas Asmas vadītu labdarības organizāciju «Syria Trust», iztērējot 8,5 miljonus ASV dolāru (7,6 miljonus eiro), otrdien vēsta britu laikraksts «The Guardian».

Izanalizējot simtiem humānās palīdzības līgumu, laikraksts secināja, ka daudzus līgumus ieguvušas kompānijas, kas saistītas ar Damaskas režīma vadošajiem cilvēkiem, pret kuriem noteiktas ES un ASV sankcijas.

ANO arī devusi naudu Sīrijas valstij piederošam degvielas piegādes uzņēmumam, kas ir ES sankcijām pakļauto kompāniju sarakstā, kā arī Sīrijas asins donoru centram, ko kontrolē Aizsardzības ministrija, vēsta laikraksts.

Nauda nonākusi arī Asada brālēna Rami Mahlufa īpašumā esošas asociācijas «Al-Bustan» rīcībā. ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija piešķīrusi 13,3 miljonus dolāru (11.9 miljonus eiro) Sīrijas Lauksaimniecības ministrijai, pret kuru vērstas ES sankcijas, raksta «The Guardian».

«Šie līgumi parāda, kā ANO klusi ir panākusi darījumus ar personām un kompānijām, ar kurām Eiropa un ASV aizliegušas sadarboties,» paziņoja «The Guardian».

ANO pārstāvis savukārt aizstāvēja organizācijas pieņemtos lēmumus, uzsverot, ka tie tika pieņemti atbilstoši galvenajiem humānajiem principiem, kuru vidū ir cilvēcība, neitralitāte, objektivitāte un neatkarība.

«Ir pareizi, ka Sīrijā valdība nosaka nevalstiskās organizācijas, ar kurām ANO aģentūras Sīrijā drīkst sadarboties,» skaidroja ANO Humāno lietu koordinācijas biroja pārstāvis Jenss Lerke.

«Ja aģentūras Sīrijā to nepieņemtu, tās nevarētu izglābt tik daudz dzīvību,» viņš piebilda.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu