Lielbritānija un Francija aicina noteikt ANO sankcijas pret Sīriju ķīmisko uzbrukumu dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānija un Francija otrdien aicināja noteikt ANO sankcijas pret Sīriju, jo ANO vadītā izmeklēšanā ir konstatēts, ka Sīrijas režīms īstenojis ķīmiskos uzbrukumus.

Pirms ANO Drošības padomes (DP) sēdes šīs izmeklēšanas rezultātu apspriešanai Lielbritānijas un Francijas vēstnieki ANO raksturoja ķīmisko ieroču lietošanu pret civiliedzīvotājiem kā kara noziegumu.

«Francija atbalsta ātru un spēcīgu Drošības padomes atbildi,» sacīja Francijas vēstnieks Fransuā Delatrs.

Tas nozīmētu «sankciju noteikšanu pret atbildīgajiem par šīm darbībām, kuras sastāda kara noziegumi un noziegumi pret cilvēci», vēstnieks sacīja reportieriem.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere neprecizēja, kādi pasākumi būtu veicami, bet aicināja Drošības padomi ātri rīkoties, lai nodrošinātu, ka par ķīmisko ieroču lietošanu atbildīgie «samaksātu cenu» par to.

ANO DP izveidota izmeklēšanas grupa Kopīgais izmeklēšanas mehānisms (JIM) savā ziņojumā pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēki ir īstenojuši vismaz divus ķīmiskos uzbrukumus – vienu 2014.gadā un vienu 2015.gadā.

Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) iepriekš savos ziņojumos bija secinājusi, ka Sīrijas pilsoņkarā ir lietotas toksiskas gāzes kā ieroči, bet nebija norādījusi šo uzbrukumu īstenotājus.

JIM ziņojumā Asada režīms pirmoreiz tika vainots ķīmisko ieroču lietošanā pēc tam, kad Damaska vairākus gadus to bija noliegusi.

Lielbritānijas vēstnieks ANO Metjū Raikrofts sacīja, ka DP «apsvērs sankciju noteikšanu un kādu atbildības formu starptautisko juridisko mehānismu ietvaros».

Ir «svarīgi, lai būtu stingra starptautiska atbilde", nosakot "pasākumus saskaņā ar [ANO hartas] 7.nodaļu", kura paredz sankcijas, teica Raikrofts.

Ir gaidāms, ka centieni noteikt sankcijas saskarsies ar Sīrijas sabiedrotās Krievijas pretestību.

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins atzinīgi novērtēja JIM profesionālismu, bet atteicās sacīt, kādi pasākumi varētu tikt īstenoti saistībā ar šīs izmeklēšanas grupas konstatētajiem faktiem.

JIM konstatēja, ka Sīrijas režīma spēki nometuši ķīmiskos ieročus uz diviem ciemiem Idlibas provincē Sīrijas ziemeļrietumos: uz Tellmenesu 2014.gada 21.aprīlī un uz Sarminu 2015.gada 16.martā.

Abos gadījumos Sīrijas gaisa spēku helikopteri nometa uz mājām «ierīci», no kuras «izplūda toksiska viela», un Sarminas gadījumā šī viela atbilda «hlora pazīmēm».

Hlora lietošanu kā ieroci aizliedz Ķīmisko ieroču konvencija, kurai Sīrija pievienojās 2013.gadā Krievijas spiediena ietekmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu