Kannās atceļ burkini aizliegumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas kūrortpilsētā Kannās atcelts aizliegums pludmalēs nēsāt visu ķermeni sedzošos peldkostīmus jeb burkini pēc Francijas augstākās administratīvās tiesas instances - Valsts padomes - pagājušās piektdienas lēmuma atcelt Vilnēvlubē pilsētas burkini aizliegumu, radot precedentu.

Pašvaldība arī neplāno pārsūdzēt Valsts padomes lēmumu, pavēstīja Kannu mērs Dāvids Linārs. Viņš tomēr uzsvēra, ka jautājums nav atrisināts. Burkini vai nu jāaizliedz visā valsts teritorijā, vai arī jāļauj vietējām varasiestādēm lemt par šo jautājumu.

Kannas bija pirmā Francijas pašvaldība, kur tika ieviests burkini aizliegums.

Jau vēstīts, ka Valsts padome piektdien atcēla Vilnēvlubē pilsētas aizliegumu tās pludmalēs nēsāt burkini, kādus valkā daļa islāmticīgo sieviešu.

Valsts padome savā spriedumā norādīja, ka vietējās varasiestādes var ierobežot personīgo brīvību tikai gadījumos, ja ir «pierādāms apdraudējums» sabiedriskajai kārtībai.

Tiesneši uzsvēra, ka Vilnēvlubē lietā šādu risku nav.

Lai gan tika skatīta lieta, kas formāli attiecas tikai uz vienu pilsētu, Valsts padomes lēmums rada precedentu, kas attiecas uz aptuveni 30 citām municipalitātēm, kas izsludinājušas līdzīgus aizliegumus.

Policija ir piespriedusi naudassodu sievietēm par burkini valkāšanu vairākās pilsētās, arī tūristu iecienītajās Kannās un Nicā, izraisot plašu rezonansi kā pašā Francijā, tā arī ārzemēs.

Burkini aizliegumi izraisījuši asas debates par sieviešu tiesībām un Francijas valsts rūpīgi sargāto sekulārismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu