ASV: Krievijas apgalvojumi, ka tā nogalinājusi «Islāma valsts» runasvīru, ir «joks»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas apgalvojumi, ka tā nogalinājusi džihādistu grupējuma «Islāma valsts» runasvīru un galveno stratēģi Abu Muhamedu al Adnani, ir «joks», trešdien paziņoja ASV amatpersonas, norādot, ka uzlidojums veikts ar ASV bezpilota lidmašīnu «Predator».

Krievijas Aizsardzības ministrija iepriekš tika apgalvojusi, ka lidmašīna «Su-34», veicot uzlidojumu Sīrijas Alepo provincē, Um Hošas ciemata apkaimē, nogalinājusi «līdz 40» «Islāma valsts» kaujinieku, arī Adnani.

«Tas ir joks,» vaicāta par par Maskavas apgalvojumu, ka tās uzlidojumā nogalināts Adnani, ziņu aģentūrai AFP sacīja ASV aizsardzības jomas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

«Tas būtu smieklīgi, ja mēs nezinātu par kampaņu, ko Krievija izvērsusi Sīrijā,» viņš piebilda.

Krievija Sīrijā kopš pagājušā gada izvērsusi gaisa spēku operāciju prezidenta Bašara al Asada valdības atbalstam, un šī ir pirmā reize, kad Maskava apgalvo, ka tā ir nogalinājusi augsta ranga «Islāma valsts» darboni.

ASV vadītās koalīcijas spēki otrdien Alepo provincē īstenoja uzbrukumu, kura mērķis bija Adnani, apliecinājuši Vašingtonas pārstāvji, tomēr Pentagons joprojām izvērtē rezultātus.

Cita ASV amatpersona, kas arī vēlējās palikt anonīma, sacīja, ka uzlidojumu veicis bezpilota lidaparāts «Predator». No tā uz automašīnu, kurā, kā domājams, pārvietojies Adnani, izšauta raķete «Hellfire».

ASV Aizsardzības ministrijas lidaparāta uzbrukums veikts ar amerikāņu specoperāciju spēku palīdzību, kas strādā kopā ar Centrālo izlūkošanas pārvaldi, sacīja amatpersona.

«Islāma valsts» otrdien pavēstīja, ka Adnani nogalināts Alepo provincē.

Adnani bija pazīstams ar saviem skaļajiem aicinājumiem uzbrukt mērķiem Rietumos.

Pentagona pārstāvis Pīters Kuks Adnani iepriekš raksturoja kā «Islāma valsts» ārējo operāciju «galveno arhitektu» un galveno runasvīru. Pentagona pārstāvis skaidroja, ka Adnani «koordinēja «Islāma valsts» kaujinieku kustību, tieši aicinot uz «vientuļo vilku» uzbrukumiem civiliedzīvotājiem un bruņoto spēku locekļiem un aktīvi vervēja jaunus «Islāma valsts» locekļus».

Kāda ASV Aizsardzības ministrijas amatpersona Adnani nosauca par vienu augstāk stāvošajiem «Islāma valsts» līderiem. Amatpersona atklāja, ka Adnani spēlējis lielu lomu šajā džihādistu grupējumā, tam pagājušā gada laikā sarīkojot vairākus lielus teroraktus, tostarp Parīzē, Briselē, Stambulas lidostā un kafejnīcā Bangladešā, pašnāvnieka uzbrukumu Ankarā, kā arī virs Sīnāja pussalas Ēģiptē uzspridzinot Krievijas pasažieru lidmašīnu.

Kopumā šajos uzbrukumos nogalināti 1800 cilvēki, bet 4000 tikuši ievainoti.

2014.gadā ASV valdība Adnani pasludināja par «globālu teroristu», un Valsts departamenta piedāvāja piecus miljonus dolāru lielu atlīdzību par informāciju, kas palīdzēs atrast šo džihādistu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu