Pētījums: Amerikāņu vidū pieaug marihuānas lietotāju skaits

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laikā no 2002. līdz 2014.gadam pieaugušo marihuānas lietotāju skaits ASV pieaudzis par desmit miljoniem, konstatēts ceturtdien atklātībai nodotajā ziņojumā, kurā izteikts aicinājums aktīvāk izglītot par «zālītes» smēķēšanas kaitīgajām sekām.

ASV pētnieki, kuru raksts parādījies žurnālā «The Lancet Psychiatry», norāda, ka marihuānas lietotāju skaita pieaugums notiek, arvien plašāk izplatoties priekšstatam, ka tā nav kaitīga.

Pamatojoties uz aptaujām, kurās laikā no 2002. līdz 2014.gadam intervēti 500 000 pieaugušo amerikāņu, konstatēts, ka marihuānas lietotāju skaits ASV šajā periodā pieaudzis no 10,4% līdz 13,3% jeb attiecīgi no 21,4 līdz 31,9 miljoniem.

Tajā pašā laikā to amerikāņu skaits, kas «zālīti» lieto gandrīz katru dienu, šajā laikā pieaudzis no 3,9 līdz 8,4 miljoniem.

Vienlaikus, to respondentu skaits, kas uzskata, ka marihuānas smēķēšana reizi vai divas nedēļā rada nopietnu risku, sarucis no 50,4% līdz 33,3%.

Tomēr pētījumā nav konstatēts, ka būtu pieaudzis to cilvēku skaits, kas ciestu no marihuānas radītiem veselības traucējumiem.

Pētījumā nav apskatīta marihuānas lietošana bērnu un pusaudžu vidū.

Tikmēr daudzi ASV štati sākuši liberalizēt savus likumus, kas attiecas uz šīs vieglās narkotikas lietošanu.

Tomēr tie, kas iebilst pret marihuānas dekriminalizāciju, norāda, ka tā vairošot tās lietotāju skaitu, un tas daļēji bijis par pamatu šī pētījuma uzsākšanai.

Pētnieki gan norāda, ka konstatētās pārmaiņas notikušas, laikā, kad daudzas ASV pavalstis legalizējušas marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos, taču pirms četri štati legalizēja «zālītes» lietošanu arī izklaides mērķiem.

«Iespējams, ir pāragri izdarīt secinājumus par šo tiesisko izmaiņu ietekmi uz marihuānas lietotāju un ar marihuānu saistīto saslimšanu skaitu, taču domājams, ka šīs politikas izmaiņas vairos marihuānas lietošanas izplatību un biežumu,» atzīst pētījuma autori.

Tomēr šī tendence nav vispārēja. Piemēram, Lielbritānijā pēdējo desmit gadu laikā marihuānas lietošana gājusi mazumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu