Irānā uzsākta divu jaunu kodolreaktoru būvniecība

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas un Irānas uzņēmumi sestdien sākuši divu jaunu kodolreaktoru būvniecību Būšehras atomelektrostacijā (AES).

Projekta menedžeris Mahmuds Džafari pavēstīja, ka abu 1000 megavatu reaktoru būvniecībai būs nepieciešami desmit gadi un ka to izmaksas var sasniegt 10 miljardus ASV dolāru.

«Kad šie reaktori sāks darbu, gadā tiks ietaupīti 11 miljoni barelu naftas un tiks novērsta septiņu miljonu tonnu liela siltumnīcefekta gāzu emisija,» piebilda Džafari.

Projektā, kuru īsteno Krievijas uzņēmums «Rosatom» un Irānas Kodolenerģijas ražošanas attīstības kompānija, iesaistīti 8000 darbinieku.

«Pirmā reaktora būvniecība apliecināja, ka Krievija vienmēr pilda savas saistības pret ārvalstu partneriem neatkarīgi no izmaiņām pasaules politiskajā klimatā,» pamatakmens ielikšanas ceremonijas laikā uzsvēra «Rosatom» vadītājs Sergejs Kirijenko.

Viņš norādīja, ka jauno reaktoru būvniecība ir «nopietns solis Krievijas pozīciju nostiprināšanā miermīlīgo kodoltehnoloģiju starptautiskajā tirgū».

Irānas valsts raidorganizācija vēsta, ka trešdaļa aprīkojuma tiks ražota Irānā.

Irāna cenšas mazināt savu atkarību no naftas un dabasgāzes patēriņa, un tuvāko gadu laikā paredzēts sākt 20 kodolobjektu būvniecību, deviņu projektu īstenošanu uzticot Krievijas uzņēmumiem.

Krievija jau uzbūvējusi pirmo Būšehras reaktoru, kas sāka darboties 2011.gadā, bet pilno jaudu – 1000 megavatus – sasniedza 2012.gadā.

2014.gadā Teherāna parakstīja «sadarbības līgumu» ar Krieviju, kas paredz vēl divu reaktoru būvniecību Būšehrā, kam sekos vēl deviņu reaktoru būvniecība visas Irānas teritorijā.

2015.gadā parakstītā kodolvienošanās starp Irānu un sešām pasaules lielvarām noteica ierobežojumus uz kodolreaktoru tipiem, kādus Teherāna drīkst izmantot, kā arī ierobežojumus uz kodoldegvielas ražošanu.

Tomēr šī vienošanās nepieprasa Irānai pilnībā atteikties no kodolenerģijas ražošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu