Kā Krievijas hakeri kļuvuši par Kremļa instrumentu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Pēc Krievijas sportistu dopinga skandāla hakeru grupa ar nosaukumu «Fancy Bear», kas, kā tiek uzskatīts, ir no Krievijas, publicējusi virknes Olimpisko spēļu dalībnieku medicīniskos dokumentus, viņu vidū arī Lielbritānijas zelta medaļas ieguvējas Mo Faraha un Helēnas Gloveres, vēsta BBC.

Pēc hakeru grupas 13. septembrī veiktās ielaušanās Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) datubāzē tika publicēti pirmie atlētu konfidenciālie dokumenti. Dokumentos tika izklāstīts, ka terapeitisku iemeslu dēļ atlētiem ir ļauts izmantot aizliegtās zāles. Pirmajā ielaušanās reizē tika pētīti labāko ASV olimpisko atlētu faili.

Hakeru grupa «Fancy Bear» kiberdrošības speciālistu vidū pazīstama arī ar citiem vārdiem: «CozyDuke», «Sofacy», «Pawn Storm», «APT 28», «Sednit» un «Tsar Team».

Politiski motivēti kiberuzbrukumi rietumvalstīm no Krievijas nav jauna tendence. Tā īpaši aktualizējās pirms aptuveni 10 gadiem.

Tiek uzskatīts, ka virknē kibernoziegumu hakeri ir sadarbojušies ar Krievijas drošības dienestu.

Pēdējā laikā notikuši arī Krievijas hakeru uzbrukumi ASV Demokrātu nacionālā komitejai un vairākiem ASV medijiem.

Tādas kiberdrošības firmas kā «Fidelis Cybersecurity», «SecureWorks», «ThreatConnect» un daudzas citas jau iepriekš ir minējušas saikni starp «Fancy Bear», «Crazy Bear» un Krievijas drošības dienestiem.

BBC, atsaucoties uz nozares ekspertiem, atklāj, ka ar kiberkaru pret Rietumiem nodarbojas ne vien neatkarīgas Krievijas hakeru grupas, bet arī Krievijas Federālais drošības dienests un Krievijas militārās izlūkošanas iestādes.

Uzbrukumi Igaunijai «bronzas karavīra» skandāla laikā

Pirmās ziņas par Krievijas hakeru un drošības dienestu sadarbību parādījās 2007. gadā, kad pēc bēdīgi slavenās bronzas statujas Sarkanās armijas piemiņai pārvietošanas kiberuzbrukumu piedzīvoja gan Igaunijas valdība, gan valdošā Reformu partija. 2008. gada jūlijā aptuveni divas nedēļas pirms Krievijas militārās operācijas Dienvidosetijā kiberuzbrukumu piedzīvoja Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili interneta vietne.

Krievijā robeža starp hakeriem - noziedzniekiem un hakeriem - politiskajiem aktīvistiem ir daudz neskaidrāka nekā citās valstīs.

Ir vairāki krievu hakeri un grupas, kuri dzīvo mierīgu dzīvi un nemaz neslēpjas, tomēr Krievijas varasiestādes nekādas represijas pret viņiem neievieš. Kamēr skaļas prāvas un aresti notiek saistībā ar tām hakeru grupām, kuras veic kibernoziegumus pašā Krievijā.

Eksperti aplēsuši, ka visvairāk hakeru darbojas no četrām pasaules valstīm: ASV, Krievijas, Ķīnas un Indijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu