Ilvess: ANO nozīme saglabāsies, ja tā izlēmīgi pielietos starptautiskās tiesības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) nozīmīgums ir atkarīgs no tās gatavības izlēmīgi pielietot starptautiskās tiesības, paziņoja Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

«Pašlaik mēs gandrīz visur vērojam augošus, asus vai iesaldētus konfliktus. Tieši tāpat kā mums ir vajadzīgas starptautiskās tiesības [konfliktu risināšanā], mēs ceram arī uz līdzekļiem to pielietošanai. Ja ANO nerīkosies izlēmīgi, tā ar laiku zaudēs savu nozīmi,» Ilvess teica savā runā ANO 71.Ģenerālajā asamblejā.

Igaunijas prezidents uzsvēra, ka pamatā ANO tiek kritizēta par tās Drošības padomes nespēju reaģēt uz lielām krīzēm, aģentūru BNS informēja prezidenta kancelejā. Ilvesa vērtējumā ideāla ANO būtu tad, ja būtu pirmā organizācija, kas piedāvā risinājumus pasaules problēmām. «Tam nevajadzētu būt pēdējam līdzeklim gadījumiem, kad visi pārējie varianti jau ir izmantoti,» viņš uzsvēra.

Savā runā Ilvess atgādināja, ka tad, kad viņš pirms desmit gadiem kļuva par Igaunijas prezidentu, pasaule bija krietni stabilāka. «Nebija ne ekonomikas, ne migrācijas krīzes, pašreizējo konfliktu Tuvajos Austrumos vai Krievijas agresijas pret Gruziju vai Ukrainu. Tolaik aktuālas problēmas, piemēram, terorisms, migrācija, klimata pārmaiņas un kiberdrošība, ir saasinājušās, to risināšana ir kļuvusi aktuālāka,» teica Igaunijas prezidents. Vienlaikus viņš atzina, ka nebija iespējams brīdināt par visiem konfliktiem un krīzēm.

«Tomēr esmu pārliecināts, ka bija iespējams mīkstināt daudzus konfliktus, ja vien mēs rīkotos ātrāk un mums būtu nepieciešamie līdzekļi,» uzstāja Ilvess un atgādināja, ka 2008.gadā savā runā ANO pēc Krievijas iebrukuma Gruzijā viņš brīdināja par selektīva starptautisko tiesību pielietojuma kaitīgumu.

«Iebrukums Gruzijā acīmredzami bija starptautisko tiesību pārkāpums. Pēc sešiem gadiem 2014.gadā mēs pieredzējām tieši tādu pašu darbību atkārtojumu Ukrainā. Pirmo reizi pēc Otrā pasaules kara robežas Eiropā tika izmainītas ar spēku. ANO statūtos ierakstītie principi tika rupji pārkāpti, bet ANO nespēja iedarbīgi reaģēt,» sacīja Igaunijas prezidents. «Krievijas agresija Ukrainā turpinās. Gruzijas un Ukrainas teritoriju joprojām ir okupējuši bruņotie spēki, turpinās iesaldētie konflikti Kalnu Karabahā un Piedņestrā,» uzskaitīja Ilvess.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu