Uz Igaunijas prezidenta amatu pieci pretendenti

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Postimees/LETA

Uz Igaunijas prezidenta amatu sestdien paredzētajā balsojumā elektoru kolēģijā ir pieci pretendenti.

Balsojumam kolēģijā automātiski kvalificējušies divi kandidāti, kuri augustā notikušajā balsojumā parlamentā ieguva visvairāk balsu, - tie ir bijušais eirokomisārs Sīms Kallass no valdošajā koalīcijā ietilpstošās Reformu partijas un bijusī izglītības ministre Mailisa Repsa no opozīcijā esošās Centra partijas.

Vēl trīs pretendenti līdz noteiktajam termiņam - ceturtdienas vakaram - centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesnieguši ne mazāk kā 21 elektoru kolēģijas locekļa parakstu savas kandidatūras atbalstam, kas dod tiesības kandidēt uz prezidenta amatu elektoru kolēģijas balsojumā. Šie pretendenti ir opozīcijā esošās Konservatīvās tautas partijas līderis, bijušais vēstnieks Krievijā Marts Helme, pie partijām nepiederošais bijušais tieslietu kanclers Allars Jekss, kuru atbalsta valdošajā koalīcijā ietilpstošā «Tēvzemes» un «Res Publica» savienība un opozīcijā esošā Brīvā partija, kā arī pie partijām nepiederošā bijusī ārlietu ministre Marina Kaljuranda, kurai paudusi atbalstu valdošajā koalīcijā ietilpstošā Sociāldemokrātiskā partija.

Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR veiktās elektoru kolēģijas locekļu aptaujas rezultāti liecina, ka

vislielākais atbalsts kolēģijā ir Kaljurandai un Kallasam.

Piektdien CVK lems par kandidātu reģistrāciju.

Tā kā augusta beigās prezidentu neizdevās ievēlēt parlamentā, jo neviens no kandidātiem neieguva tam nepieciešamo divu trešdaļu balsu vairākumu, sestdien paredzēts sasaukt elektoru kolēģiju, kurā būs 335 locekļi - visi parlamenta deputāti jeb 101 deputāts un 234 pārstāvji no pašvaldībām. Elektoru kolēģija valsts prezidentu var ievēlēt ar vienkāršu balsu vairākumu jeb 168 balsīm. Ja neviens no kandidātiem neiegūst nepieciešamo balsu skaitu pirmajā kārtā, otrajā kārtā sacenšas tikai tie divi kandidāti, kuri būs ieguvuši visvairāk balsu pirmajā kārtā.

Pašreizējā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēgsies oktobrī.

Konstitūcija viņam liedz kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu