Vienas sievietes cīņa pret badu Jemenā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divus gadus pēc kara Jemenā un Saūda Arābijas noteiktās blokādes, kas ilgst jau 18 mēnešus, miljoniem cilvēku Jemenā pamazām mirst badā. Daudzi bada dēļ jau ir miruši. Ārste Ašvaka Muharama no Sarkanās jūras piekrastes pilsētas Hodeidas ir viena no tām aktīvistēm, kas bada postošo ietekmi valstī redz visizteiktāk, un cenšas darīt visu, kas viņas spēkos, lai tautiešiem palīdzētu, raksta BBC.

Muharama saka, ka savā 20 gadus ilgajā ārstes karjerā vēl nekad nav redzējusi kaut ko tik briesmīgu kā pašreizējais bads. «Kaut kas līdzīgs redzēts vien televizorā, kad badu cieta cilvēki Somālijā. Es nekad nevarēju iedomāties, ka kaut kas tāds notiks arī mūsu valstī,» viņa saka.

Ārste vairākus gadus strādāja starptautiskā palīdzības organizācijā, bet, kad 2015. gada martā sākās karš, lielākā daļa aktīvistu Jemenu atstāja. Valstī trūkst ne tikai pārtikas, bet arī medikamentu. Muharama atklāj, ka nepieciešamās zāles bieži vien iegādājas pati par savu naudu un dala iedzīvotājiem. Tikmēr viņas auto kļuvis par pārvietojamu «klīniku».

Hodeidas pilsēta, ko šobrīd kontrolē nemiernieki, kas 2014. gadā sagrāba kontroli valsts lielākajā daļā, ilgu laiku bija vieta, caur kuru valstī ieplūda 70% Jemenas pārtikas importa preču. Šobrīd pārtikas piegādes pārtraukusi blokāde, un šo pilsētu nepārtraukti bombardē Saūda Arābijas koalīcijas gaisa spēki. Iznīcināta pilsētas osta un agrāk plaukstošais tūristu kūrorts.

Gaisa uzlidojumi rada divkāršu risku Muharamas pacientiem. «Ja tu nemirsti gaisa uzlidojuma laikā, tad mirsi no slimībām vai bada. Visgrūtākais veids, kā nomirt, ir no bada,» viņa saka.

«BBC» žurnāliste kopā ar Muharamu pavadīja divas nedēļas un raksta, ka pieredzējusi lietas, kuru eksistenci nav varējusi pat nojaust. Kopā ar ārsti viņa devās uz ciemu, kas atrodas 100 kilometrus no Hodeidas. Tur mītošie agrāk bija fermeri, audzējot banānus un mango. Tagad eksports apstājies un plantāciju strādnieki izklīduši, kur nu kurais. Ciemā Muharama bija ieradusies apciemot kādu sievieti, kuras 18 mēnešu vecais bērniņš sver tikpat, cik sešus mēnešus vecs bērns. Uzturvielu trūkuma dēļ kavēta bērna attīstība, taču īpašais piena maisījums, kas bērnam būtu bijis vajadzīgs, kara plosītajā Jemenā ir neiedomājama greznība un retums.

Ārste stāsta, ka ar līdzīgu situāciju saskārusies arī pati, kad smagi saslima viņas vīrs. Viņam vajadzīgo medikamentu nebija pat slimnīcā. «Es esmu ārste, mans vīrs mira manu acu priekšā, bet es viņam nevarēju palīdzēt,» viņa atceras. Par laimi, situācija atrisinājās un ārstes vīrs tagad kopā ar abu bērniem pārcēlies uz Jordānu.

Karadarbības, nemieru un blokādes dēļ Jemena pārvērtusies līdz nepazīšanai. Muharama saka, ka valsts bagātie iedzīvotāji tagad kļuvuši par vidusšķiru, agrākā vidusšķira mīt dziļā nabadzībā, bet jau agrāk nabadzīgie tagad mirst badā. No agrākajiem 27 miljoniem valsts iedzīvotāju vairāk nekā trīs miljoni devušies bēgļu gaitās. Taču Saūda Arābijas koalīcija slēgusi visas ostas, kas došanos bēgļu gaitās padara ļoti grūtu. Pat valstis, kas kādreiz uzņēma Jemenas iedzīvotājus bez vīzām, ir noslēgušas savas robežas.

Ik uz soļa Jemenā redzams bads un izmisums. Lai gan Muharama dara visu iespējamo, lai glābtu vismaz badā esošos un slimos bērnus, viņa ir bezspēcīga - tiek lēsts, ka visā valstī badu cieš vairāk nekā miljons bērnu. Bads plosās 20 no 22 Jemenas provincēm.

Saūda Arābijas vadīta valstu koalīcija, atbalstot Jemenas valdību, kopš 2015.gada marta karo pret Irānas atbalstītiem šiītu nemierniekiem hutiešiem, kas ieņēmuši Jemenas galvaspilsētu Sanu un citus valsts rajonus. Izmantojot Jemenā valdošo haosu, valsts dienvidu un dienvidaustrumu rajonos savas pozīcijas nostiprinājuši arī teroristiskie grupējumi «Al Qaeda» un «Islāma valsts».

Saūda Arābijas koalīcija martā sāka intervenci Jemenā, palīdzot pašu atbalstītās valdības karaspēkam padzīt Irānas atbalstītos šiītu nemierniekus no Adenas un vēl četrām dienvidu provincēm. Tomēr varasiestādēm ir grūti nodrošināt kontroli šajos reģionos. Kopš 2015.gada marta Jemenā dzīvību zaudējuši 6600 cilvēki, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Apvienoto Nāciju Organizācijas aplēses liecina, ka Jemenā humānā palīdzība nepieciešama 80% iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu