Kā Eiropas kompānijas atradušas veidu sankciju apiešanai Krimā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atklājies, ka Krimai noteiktās Eiropas sankcijas apiet vismaz divas Eiropas mazumtirgotāju kompānijas. To produkti nonāk Krimas veikalos, jo sākumā tiek ievesti Krievijā un tad ar prāmi uz ostu, kas ir sankciju sarakstā. Tas liekot domāt, ka arvien vairāk Eiropas kompāniju atrod veidus, kā apiet pret Maskavu un Krimu noteiktās sankcijas, raksta «Reuters».

Veikalos Krimā var atrast Vācijas mazumtirgotāja «Metro AG» un Francijas «AUCH.UL» produktus. Produktu transportēšanā iesaistītās personas apgalvo, ka prece no Krievijas tiek ievesta caur Krimas ostu Kerču. Eiropas kompānijām ir aizliegts ar prāmi ievest Krimā savus produktus caur Kerčas ostu, kopš Krievijai tika piemērotas soda sankcijas par Krimas pievienošanu.

Abi iepriekš minētie mazumtirgotāji apgalvo, ka nepārkāpj ES soda sankcijas, jo šos veikalus Krimā pārvalda viņu meitasuzņēmumi Krievijā, uz kuriem sankcijas neattiecas.

Kerčas ostas pārstāvis kritiku noraidīja, norādot, ka atbild par ostas darbību, nevis par kravu. Savukārt prāmju kompānijas pārstāvis informēja, ka nekāda līguma ar «Metro AG» un «AUCH.UL» viņiem nav, tādēļ nevarot pateikt, vai šie uzņēmumi izmanto prāmi vai ne.

Foto: TASS/LETA

ES pret Krieviju un Krimu noteiktās sankcijas neaizliedz Eiropas uzņēmumiem un iedzīvotājiem nodarboties ar uzņēmējdarbību Krimā, bet pastāv ierobežojumi dažādu jaunu investīciju veikšanai un sadarbībai ar konkrētām personām, uzņēmumiem un iestādēm, piemēram, Kerčas ostu, kas ir galvenais pārvadātājs starp Krieviju un Krimu.

Foto: TASS/LETA

«Reuters» reportiere augustā devās uz «Metro AG» veikalu Simferopolē, kur viņa atrada Itālijas rīsus, ES ražotu šokolādi, konditorejas izstrādājumus un pārtikas produktus, ko Krimā ieved no «Metro» meitasuzņēmuma Maskavā. Tādējādi Krimas veikalos nonākošo preci pārvalda mazumtirgotāju meitasuzņēmumi Krievijā, uz kuriem ES sankcijas neattiecas, nevis mātes uzņēmumi.

Starptautisko tiesību eksperti norāda, ka preču piegāde Krimai sankciju kontekstā ir tā saucamā pelēkā zona, tā kā sankcijas varot apiet, jo daudzos gadījumos attiecības starp mātesuzņēmumiem un apakšuzņēmējiem ir grūti definējamas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu