Ķelnē aizturēto sīriešu bēgli «Islāma valsts» instruējusi sarīkot sprādzienu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ķelnē par terorakta plānošanu aizturēto 16 gadus veco sīriešu bēgli tiešsaistes čatos esot savervējis džihādistu grupējums «Islāma valsts», aicinot viņu sarīkot bumbas sprādzienu, piektdien vēsta Vācijas mediji.

Atsaucoties uz aizturēšanas orderi, mediji ziņo, ka džihādisti pusaudzi esot instruējuši atkritumu tvertnē sabiedriskā vietā ievietot ar naglām pildītu bumbu.

Aizturētais mošejā arī esot teicis, ka viņš vēlas nogalināt «Islāma valsts» vārdā.

Izmeklētāji šobrīd tulko un izvērtē čatos pausto informāciju, paziņojusi prokuratūra, piebilstot, ka tas var prasīt laiku, jo jāapstrādā apjomīga informācija no aizdomās turētā telefona.

Aizturētais interneta čatos esot paudis «nepārprotamu vēlmi» sarīkot sprādzienu, preses konferencē pavēstīja Ķelnes policijas pārstāvis Klauss Štefans Bekers.

Jaunietis kopā ar saviem vecākiem un māsu pameta kara plosīto Sīriju un pirmo reizi tika reģistrēts 2015.gada 4.janvārī. Pirmo reizi viņš policijas uzmanības lokā nonāca jūnijā, kad tika ziņots par ievērojamām izmaiņām viņa uzvedībā. Pēc otrās policijas pārbaudes tika nolemts viņu aizturēt.

Jau vēstīts, ka jaunietis, kurš, pēc visa spriežot, radikalizējies salīdzinoši nesen, tika aizturēts otrdienas vakarā īpašo drošības spēku operācijas gaitā patvēruma meklētāju mītnē Ķelnē, teikts policijas un prokuratūras paziņojumā.

Policijas priekšnieks Jirgens Matīss piebilda, ka pusaudzis saņēmis «ļoti konkrētas norādes», kā izgatavot bumbu, taču nav pierādījumu, ka viņam jau būtu bijuši nepieciešamie materiāli.

No jaunieša mobilā telefona iegūtā informācija liecina, ka viņam bijis kontakts ar kādu cilvēku ārzemēs, kuram ir saites ar «Islāma valsti» un kurš «vēlējies jauno sīrieti vervēt islāmistu aktivitātēm».

Vācijas valsts drošības struktūras uzskata, ka jaunietis rada «nopietnus draudus», un lietai norīkojušas 35 cilvēku izmeklēšanas komandu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu