Krievija Malaizijas lidmašīnas notriekšanā atkal vaino Ukrainu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix

Krievija pirmdien no jauna centās uzvelt Ukrainai vainu par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu 2014.gadā virs prokremlisko teroristu kontrolētās Austrumukrainas. Jaunās apsūdzības Maskava izklāstījusi tikai dažas dienas pirms gaidāmās Nīderlandes kriminālizmeklēšanas rezultātu izziņošanas.

Pirmdien īpaši sasauktā preses brīfingā Krievijas Aizsardzības ministrija demonstrēja attēlus, kuros atbilstoši ministrijas skaidrojumam redzams, ka no teroristu kontrolētajām teritorijām uz austrumiem no katastrofas vietas neviena raķete nav izšauta.

«Fakts, ka Ukraina līdz šim nav publiskojusi informāciju no radiolokācijas stacijas, ļauj apgalvot, ka raķetes izšaušanas vieta, ja tā bija «Buk», atradās Ukrainas Bruņoto spēku kontrolē esošajā teritorijā,» sacīja Krievijas Gaisa kosmisko spēku ģenerālmajors Andrejs Kobans.

«Ja Malaizijas lidmašīnu «Boeing» būtu notriekusi raķete, kas izšauta no rajona, kas atrodas uz austrumiem no katastrofas vietas, tad to būtu pamanījis Krievijas primārais radiolokators,» viņš norādīja, nepaskaidrojot, kāpēc Krievijas radars nenosedz teritoriju uz rietumiem no katastrofas vietas.

Pirmdien Krievijas izplatītie radara attēli ir pilnīgā pretrunā ar agrākajiem Maskavas apgalvojumiem, kurus tā pauda uzreiz pēc katastrofas, ka līdzās lidmašīnai bijis manāms Ukrainas iznīcinātājs.

Nīderlandes vadītās kriminālizmeklēšanas sākotnējie rezultāti par Malaizijas lidmašīnas notriekšanu gaidāmi trešdien.

Šiem rezultātiem vajadzētu viest lielāku skaidrību par to, kāda tipa raķete notriekusi lidmašīnu un no kurienes tā izšauta, norādījuši Nīderlandes izmeklētāji.

2014.gada 17.jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas, tika notriekta Malaizijas lidmašīna «Boeing 777», nogalinot visus aviolainerī esošos 298 cilvēkus.

Nīderlandes Drošības pārvalde, pagājušā gada 13.oktobrī iepazīstinot ar starptautiskās izmeklēšanas komisijas secinājumiem, paziņoja, ka Malaizijas lidmašīna notriekta ar Krievijā ražotu zenītraķeti «Buk».

Raķete izšauta no apvidus, kas atradies Krievijas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku kontrolē, norādīts izmeklēšanas komisijas kartēs, ar kurām tika iepazīstināti žurnālisti.

Ukraina un rietumvalstis uzskata, ka raķeti izšāvuši Krievijas karavīri vai arī Krievijas atbalstītie kaujinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu