ES bēgļiem Turcijā dos debetkartes ar 33,56 eiro mēnesī dažādiem pirkumiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Eiropas Savienība (ES) pirmdien uzsāka teju 350 miljonu eiro vērtu programmu, kuras ietvaros Turcijā bēgļi, galvenokārt sīrieši, tiks nodrošināti ar debeta maksājumu kartēm. Tas viens no vērienīgākajiem projektiem, kas tiek īstenots atbilstoši ES un Turcijas līgumam par nelegālo imigrantu plūsmas apturēšanu.

Pateicoties debetkartēm, mazaizsargātie bēgļi varēs zināmā mērā gūt «normāla stāvokļa sajūtu» savās dzīvēs, ieradies Ankarā uz programmas uzsākšanu, sacīja ES humānās palīdzības komisārs Hrists Stilianids.

Bēgļi varēs izmantot kartes, lai veikalos un iestādēs norēķinātos par pārtiku, izglītību, mājokli, apģērbu, vai arī, lai no bankomātiem izņemtu skaidru naudu.

Katrā kartē ik mēnesi automātiski tiks ieskaitītas 100 Turcijas liras (33,56 eiro), kas ļaus cilvēkiem pašiem izvēlēties savus pirkumus.

Programma ir «bezprecedenta atbilde» uz «bezprecedenta krīzi», sacīja komisārs.

«Šī [programma] mūsu humānās palīdzības jomā ir spēles noteikumu mainītājs.

Bēgļi tagad var izvēlēties, kam viņi tērē naudu.»

Programmu, kuru ar 348 miljoniem eiro atbalstīs Brisele un ES dalībvalstis, īstenos Turcijas Sarkanā Pusmēness organizācija un Pasaules Pārtikas programma ar Turcijas varasiestāžu atbalstu.

Pieteikumus dalībai programmā sāks pieņemt oktobrī.

Ģimenes ar bērniem, kas apmeklē skolu, saņems vairāk naudas.

Pieteikties var visi Turcijā mītošie bēgļi, arī irākieši.

Arī turki gūs labumu no programmas, skaidroja komisārs.

«Nauda tiks tērēta vietējos veikalos, sekmējot vietējos uzņēmumus un iedrošinot pilsoņu un bēgļu sociālo saliedētību,» norādīja Stilianids.

Programma ir daļa no sešus miljardus eiro vērtās ES un Turcijas martā noslēgtās vienošanās par nelegālo imigrantu plūdu apturēšanu.

Turcijā dzīvo aptuveni trīs miljoni bēgļu, kuru lielākā daļa ir sīrieši.

Vairums mitinās pilsētās un tiešā veidā nevalstisko un palīdzības organizācijas atbalstu nesaņem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu