Venecuēlas opozīcija aicina uz masu protestiem 12.oktobrī

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēlas opozīcija pirmdien nākusi klajā ar aicinājumu uz masu demonstrāciju 12.oktobrī, lai protestētu pret valdības mēģinājumiem nepieļaut prezidenta atsaukšanas referendumu vēl šogad, lai tādējādi nepieļautu pirmstermiņa vēlēšanas.

«Mēs izsludinām īpašu mobilizācijas dienu 12.oktobrī,» paziņoja opozīcijas koalīcijas Demokrātiskās vienotības apaļais galds (MUD) pārstāvis Hesus Torrealba. «Mēs miermīlīgi aizpildīsim ielas visā Venecuēlā.»

Opozīcija vēlas, lai referendums par prezidenta Nikolasa Maduro atcelšanu no amata tiktu sarīkots vēl šogad, taču 21.janvārī pieņēma lēmumu, ka tautas nobalsošana rīkojama tikai nākamā gada «pirmā ceturkšņa vidū».

Ja opozīcijai neizdosies referendumu sarīkot līdz 10.janvārim, prezidenta atcelšanas gadījumā viņu amatā vienkārši nomainīs pašreizējais viceprezidents, kas valsts galvas pienākumus turpinās pildīt līdz Maduro pilnvaru termiņa beigām 2019.gadā.

Opozīcija vaino Maduro ekonomikas krīzē, kuru saasinājis naftas cenu kritums kopš 2014.gada vidus. Savukārt Maduro apgalvo, ka dziļo ekonomikas recesiju un augošo inflāciju, kas šogad tiek prognozēta virs 700%, izraisa «ekonomikas karš», ko īstenojot «amerikāņu imperiālisma» atbalstītā venecuēliešu elite.

Eksperti brīdina, ka gadījumā, ja referendums netiks sarīkots līdz gada beigām, Venecuēlai draud nemieri.

Saskaņā ar aptaujām valdības maiņu šobrīd vēlas jau 80% venecuēliešu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu