Pentagons: Kaujās par Mosulas noturēšanu «Islāma valsts» varētu izmantot sinepju gāzi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Džihādistu grupējums «Islāma valsts» Irākas pilsētas Mosulas aizstāvēšanai varētu izmantot sinepju gāzi, pirmdien paziņojusi ASV Aizsardzības ministrija (Pentagons).

Pentagona preses pārstāvis Džefs Deiviss norādīja, ka džihādisti vismaz vairākus desmitus reižu jau ir pielietojuši sinepju gāzi, paštaisītā munīcijā iepildot «primitīvu» šī ieroča formu.

«Mēs noteikti varam sagaidīt, ka (..) «Islāma valsts» varētu to mēģināt izmantot atkal» kaujās pret Irākas drošības spēkiem, pavēstīja Deiviss.

Viņš skaidroja, ka džihādistu rīcībā esošā sinepju gāze «parasti nav nāvējošā koncentrācijā», un tā «nav nekas tāds, ko mēs uzskatītu par ko nozīmīgu militārā ziņā». Tā ir «vairāk traucēklis», piebilda Pentagona pārstāvis.

Pentagona rīcībā esošā informācija liecina, ka džihādisti paši ražo sinepju gāzi, un tā nav kritusi viņu rokās, sagrābjot Irākas vai Sīrijas armijas krājumus.

Pagājušajā nedēļā Pentagons vēstīja, ka «Islāma valsts» kaujinieki uz ASV bruņotajiem spēkiem Irākas ziemeļos raidījuši šāviņu, kurā var būt bijusi sinepju gāze.

ASV Irākā ir dislocējusi 4600 karavīru, kuri tur apmāca vietējos spēkus.

Irākas arābu un kurdu spēki ar ASV vadītās koalīcijas atbalstu vairākus mēnešus virzās tuvāk Mosulai. ASV amatpersonas lēš, ka Irākas spēki oktobra sākumā būs gatavi sākt šai pilsētai Irākas ziemeļos.

«Islāma valsts» kontrolē šī Irākas otra lielākā pilsēta nonāca 2014.gada jūnijā. Uz to brīdi pilsētā dzīvoja divi miljoni cilvēku. ANO lēš, ka tur joprojām varētu būt miljons iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu