ASV amatpersonas: Sīrijas pamiera sabrukums var novest pie nemiernieku pastiprinātas apbruņošanas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pamiera sabrukums Sīrijā ir paaugstinājis iespēju, ka Persijas līča valstis varētu varētu sākt apbruņot Sīrijas opozīcijas nemiernieku grupējumus ar pārnēsājamām pretgaisa raķešu sistēmām, pirmdien paziņojušas ASV amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Pamiera sabrukšana var novest pie tā, ka Turcija vai Persijas līča arābu valstis var pastiprināt bruņojuma piegādes Sīrijas nemierniekiem, tostarp piegādājot pārnēsājamās pretgaisa raķešu sistēmas jeb tā sauktos MANPADS. Līdz šim Vašingtona to lielākoties ir spējusi novērst.

Viena ASV amatpersona norādīja, ka Vašingtona ir spējusi novērst liela daudzuma šādu sistēmu nokļūšanu Sīrijā, novirzot Rietumvalstu un arābu valstu pūles uz nemiernieku apmācību un kājnieku ieroču piegādāšanu, vienlaicīgi vedot sarunas ar Maskavu. Tomēr neapmierinātība ar ASV ir pieaugusi, palielinot iespēju, ka Turcija un arābu valstis vairs nesekos Vašingtonas pozīcijai vai arī pieļaus turīgu personu centienus apgādāt opozīcijas nemierniekus ar šādām raķešu sistēmām.

«Saūda Arābija vienmēr ir domājusi, ka Krievijai atkāpties var likt tas, kas darbojās pirms 30 gadiem Afganistānā - neitralizējot tās gaisa spēkus, dodot MANPADS mudžahedīniem,» norādīja otra ASV amatpersona.

«Līdz šim mēs esam spējuši viņus pārliecināt, ka šodien riski ir daudz augstāki, jo mums nav darīšana ar atkāpšanās stadijā esošu Padomju Savienību, bet ar Krievijas līderi, kurš cenšas atjaunot Krievijas varu un nav tik gatavs atkāpties,» piebilda amatpersona.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Marks Toners norādīja, ka Vašingtona nevēlas, lai Sīrijā nokļūtu vēl vairāk ieroču. «Rezultātā notiks eskalācija, padarot sliktu situāciju vēl ļaunāku,» viņš piebilda.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu