ASV ministrs: Krievijai varētu nebūt Padomju Savienības apdomības kodolieroču jautājumā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija varētu būt vairāk gatava izrādīties ar kodolieročiem nekā savulaik Padomju Savienība, pirmdien paziņojis ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters. Viesojoties Mainotas gaisa spēku bāzē, kas atrodas Ziemeļdakotā netālu no Kanādas robežas, Kārters apsūdzēja Maskavu par «kodolzobenu žvadzināšanu», paužot bažas par Krievijas centieniem modernizēt tās kodolieroču sistēmas.

Tas «rada nopietnus jautājumus par tās līderu saistībām pret stratēģisko stabilitāti, viņu attieksmi pret sen panākto vienprātību neizmantot kodolieročus un to, vai viņi respektē Aukstā kara laika līderu dziļo piesardzību attiecībā uz izrādīšanos ar kodolieročiem», Kārters paziņoja karavīriem.

Viņš norādīja uz Krievijas kodolspēku mācībām un Krievijas prezidenta Vladimira Putina pēdējā laika izteikumiem par kodolieročiem.

Ministrs par aizvien nopietnāku kodoldraudu nosauca Ziemeļkoreju, toties slavēja Ķīnu, kas «rīkojas profesionāli kodolieroču jomā, neskatoties uz tās arsenāla kvalitatīvu un skaitlisku stiprināšanu».

Kārters šobrīd ceļo pa ASV, lai runātu par valsts kodolieročiem un to infrastruktūras novecošanu.

«Mēs tagad sākam procesu, lai izlabotu gadu desmitiem ilgušās nepietiekamās investīcijas kodolatturēšanā,» viņš paziņoja.

Pentagons šobrīd virza plānus par plašu ASV kodolspēku modernizācijas programmu, kas nākamo 30 gadu laikā paredz tajos investēt triljonu dolāru.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu