Turcijā pēc apvērsuma apcietināti 32 000 cilvēku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Turcijas tiesas pirmstiesas apcietinājumā paturējušas 32 000 cilvēku, kuri apsūdzēti par sadarbību ar «teroristisko organizāciju», ko vada trimdā dzīvojošais islāmistu sludinātājs Fetulla Gilens, kuru Ankara apsūdz 15.jūlijā notikušā neveiksmīgā militārā apvērsuma organizēšanā, trešdien pavēstīja tieslietu ministrs Bekirs Bozdā.

Intervijā televīzijas kanālam NTV viņš norādīja, ka kopumā pēc puča izmeklēšana sākta pret 70 000 cilvēku, no kuriem 32 000 paturēti apcietinājumā.

«Šis process turpinās,» piebilda ministrs.

Apcietināto skaits salīdzinājumā ar iepriekš atklātībai nodotajiem skaitļiem pieaudzis par 10 000.

Tajā pašā laikā Bozdā brīdināja, ka var sagaidīt jaunas aizturēšanas.

Vienlaikus viņš norādīja, ka daļai apcietināto var tikt piemērots arī cits drošības līdzeklis.

Pēc apvērsuma mēģinājuma, kura mērķis bija gāzt prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, varasiestādes izvērsušas tik plašas masveida tīrīšanas armijā, tiesās un civildienestā, kādas vēl nav pieredzētas modernās Turcijas vēsturē.

Pagaidām nav zināms, kad varētu sākties tiesas procesi pret personām, kas tiek vainotas sadarbībā ar pučistiem.

Ņemot vērā milzīgo aizturēto skaitu, sagaidāms, ka tā būs lielākā prāva Turcijas vēsturē, kas acīmredzami radīs milzīgu tiesu sistēmas pārslodzi.

«Nav īsti skaidrs, kā tiesāšana tiks veikta,» atzina Bozdā, piebilstot, ka procesi notiks visā valstī, nevis vienviet.

Ministrs norādīja, ka Stambulā nav nepieciešamības iekārtot īpašu tiesas zāli, jo pietiek ar jau esošajām tiesu telpām, taču Ankarā tāda nepieciešamība esot, un galvaspilsētas pievārtē jau sākta īpašas vietas gatavošana vēsturiskajai prāvai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu