Norvēģijas apelācijas tiesa noraida Snoudena prasību par neizdošanas garantēšanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģijas apelācijas tiesa trešdien noraidījusi bijušā ASV izlūkdienestu darbinieka Edvarda Snoudena prasību garantēt viņa neizdošanu gadījumā, ja viņš ierastos Norvēģijā saņemt viņam piešķirto prēmiju par izteikšanās brīvību.

Apelācijas tiesa paziņoja, ka noraida Snoudena lūgumu, jo nevar pieņemt spriedumu, pirms ASV reāli nav pieprasījušas viņa izdošanu.

Līdzīgus argumentus jūnijā minēja arī zemākās instances tiesa, kas noraidīja Snoudena lūgumu.

Snoudens 2013.gadā izpelnījās pasaules uzmanību, atklājot ASV slepeno izlūkošanas programmu apmēru un nopludinot datus par tām.

ASV federālā prokuratūra Snoudenam izvirzījusi kriminālapsūdzības par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību. Snoudens pašlaik dzīvo Krievijā, kuras varasiestādes viņam atļāvušas uzturēties valstī, lai izvairītos no kriminālvajāšanas ASV.

Snoudenam prēmiju piešķīris Norvēģijas PEN centrs, kas apvieno rakstniekus. Prēmija nosaukta vācu žurnālista un Nobela prēmijas laureāta Karla fon Osecka vārdā.

Centrs uzaicinājis Snoudenu novembrī ierasties šo prēmiju saņemt un jau aprīlī iesniedza lūgumu garantēt Snoudenam drošu nokļūšanu uz šo pasākumu.

Norvēģijas PEN centra prezidents paziņoja, ka apelācijas tiesas lēmumu pārsūdzēs.

Lūgumu garantēt Snoudenam drošību pret izdošanu vizītes laikā atbalsta Norvēģijas Žurnālistu savienība, Norvēģijas Redaktoru asociācija un Norvēģijas Preses asociācija.

Pērn Snoudens ieguva Norvēģijas Literatūras un izteikšanās brīvības akadēmijas pasniegto Bjērnsona balvu, kas nosaukta Nobela prēmijas literatūrā laureāta Bjērnstjernes Bjērnsona vārdā. Snoudens toreiz ceremonijā piedalījās ar videokonferences palīdzību.

Osecka prēmijas pasniegšanas ceremonija notiks 18.novembrī Oslo. Prēmijas apmērs ir 10 000 kronu (1087 eiro).

Snoudens trešo gadu pēc kārtas ir izvirzīts arī Nobela Miera prēmijai, kas arī tiek pasniegta Norvēģijā.

Norvēģija bija viena no valstīm, kurā Snoudens meklēja patvērumu, kad aizbēga no ASV, bet Oslo toreiz atbildēja, ka patvēruma meklētājam fiziski jāatrodas valstī, lai varētu iesniegt lūgumu pēc patvēruma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu