Dienvidāfrikā vēršas plašumā studentu protesti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidāfrikas Republikā trešdien vērtās plašumā studentu protesti pret mācību maksas paaugstināšanu un policija šāva gumijas lodes uz demonstrantiem universitāšu pilsētiņās Johannesburgā un Greiamstaunā.

Johannesburgas Universitātes pilsētiņā Dornfonteinā notika vardarbīgas sadursmes starp studentiem un pilsētiņas apsardzi.

Austrumkāpas provinces Greiamstaunas pilsētā policija aizturēja vismaz 11 Rodsa universitātes studentus, kas pārkāpa tiesas noteiktu aizliegumu rīkot protestus universitātes teritorijā.

«Jebkurš, kas draud vai iebiedē, vai liedz notikt lekcijām, pārkāpj šo aizliegumu,» ziņu vietnē «News 24» pavēstīja policijas kapteinis Luvujo Mdžekula.

«Šodien tika konstatēts, ka šie studenti pārtrauca lekcijas. Tas pamatā notika, draudot citiem cilvēkiem. Policijai nācās reaģēt,» viņš piebilda.

Videomateriālā bija redzams, kā policisti šauj gumijas lodes, slēpjoties aiz sienas, kliedz uz studentiem, lai tie izklīstu, un velk protestētājus uz policijas mikroautobusiem.

Protestu dēļ uz laiku ir slēgtas vairākas augstskolu pilsētiņas, tostarp Keiptaunas Universitātē, Vitsa universitātē Johannesburgā un Durbanas Tehnoloģiskajā universitātē.

Pēdējās 10 dienās īpašo uzdevumu policija Dienvidāfrikā ir regulāri lietojusi apdullināšanas granātas un gumijas lodes, lai izklīdinātu protestējošus studentus, kuri pieprasa bezmaksas augstāko izglītību.

Protestu vilni izprovocēja valdības paziņojums, ka augstskolas pašas noteiks mācību maksas palielinājumu, bet nākamgad šā palielinājuma maksimālā robeža būs 8%.

«Ja augstākās izglītības nozare neatgriežas pie mācīšanas .. mēs varam zaudēt studentu paaudzi,» trešdien paziņoja Keiptaunas Universitātes rektora vietnieks Makss Praiss.

«Lai kādas pārmaiņas mēs gribam veikt sabiedrībā, mēs nevaram panākt šīs pārmaiņas, sagraujot augstākās izglītības nozari Dienvidāfrikā,» sacīja Praiss.

Pēdējā gada laikā daudzās Dienvidāfrikas augstskolās ir notikuši nemieri, studentiem protestējot pret mācību maksas paaugstināšanu, kuras dēļ izglītība tiekot liegta nabadzīgākiem audzēkņiem, kas bieži ir melnādainie.

Pērn studenti, no kuriem daudzi bija «dzimuši brīvi», tātad uzauguši pēc aparteīda, sarīkoja demonstrācijas, kuru dēļ valdība bija spiesta atlikt šogad plānoto mācību maksas paaugstināšanu.

Šogad sporādiskos nemieros tika aizdedzinātas vairāku augstskolu kopmītnes un bibliotēkas. Maijā kādā Johannesburgas Universitātes auditorijā tika iemesta degbumba.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu