«Amnesty International» apsūdz Sudānas valdību ķīmisko ieroču izmantošanā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Sudānas valdība, domājams, veikusi vismaz 30 ķīmisko ieroču uzbrukumus civiliedzīvotājiem Dārfūras reģionā, ceturtdien paziņojusi cilvēktiesību aizsardzības organizācija «Amnesty International».

Organizācija savā ziņojumā balstījusies uz informāciju, kas iegūta no satelīta attēliem un vairāk nekā 200 intervijām.

«Amnesty International» secinājusi, ka ķīmisko ieroču uzbrukumos Dārfūras reģionā kopš 2016.gada janvāra gājuši bojā 200 līdz 250 cilvēki, tostarp daudzi bērni.

Organizācijas rīcībā nonākušajās fotogrāfijās un video redzami sāpēs kliedzoši bērni, kuri pēc saskares ar ķimikālijām vemj asinis, pārklājas ar čulgām un smok.

«Šo uzbrukumu brutalitātes apmērus ir grūti izteikt vārdos,» norādīja «Amnesty International» pārstāve Tirana Hasana, uzsverot, ka šos uzbrukumus, ko Sudānas valdība atkārtoti pastrādājusi pret pašas tautu, nevar atstāt neievērotus.

Iepazīstoties ar «Amnesty International» ziņojumu, divi neatkarīgi ķīmisko ieroču eksperti atzina, ka pastāv nopietni pierādījumi, ka uzbrukumos izmantoti ķīmiskie ieroči.

«Ķīmisko ieroču izmantošana ir kara noziegums. Pierādījumi, ko esam savākuši, ir ticami,» uzsvēra Hasana.

«Amnesty International» ziņojums publiskots laikā, kad Sudānas valdība izvērsusi plašu ofensīvu pret nemiernieku grupējumu Sudānas Atbrīvošanās armija.

Konflikts Dārfūrā ilgst kopš 2003.gada, kad nemiernieki izvērsa operāciju pret Hartūmas valdību. Viņi sūdzējās, ka reģions tiekot ekonomiski un politiski ignorēts.

Konfliktā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku, bet 2,6 miljoni devušies bēgļu gaitās, liecina ANO dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu