Krievijas tiesa Krimas tatāru Medžlisa aizliegšanu atzīst par likumīgu

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ruslan Shamukov/TASS/Scanpix

Krievijas Augstākā tiesa ceturtdien atzinusi par likumīgu Krimas tatāru tautas padomes - Medžlisa - pasludināšanu par ekstrēmistisku organizāciju un tās darbības aizliegšanu Krievijas teritorijā.

Prasību atzīt Medžlisu par ekstrēmistisku organizāciju 15.februārī bija iesniegusi Nataļja Poklonska, kuru Krievijas varasiestādes pēc Krimas okupācijas iecēlušas pussalas prokurora amatā.

Kā prasībā norādīja Poklonska, Medžliss ar saviem aicinājumiem apdraudējis Krievijas teritoriālo vienotību, tam nav bijis valstiskās reģistrācijas, tā priekšsēdētājs Refats Čubarovs izsludināts meklēšanā un aizmuguriski arestēts. Aprīlī okupētās Krimas «augstākā tiesa» apmierināja Poklonskas prasību.

Medžlisa pārstāvji centās pierādīt, ka viņu organizāciju nevar uzskatīt par atbildētāju, jo tā atbilstoši Krievijas likumdošanai nav sabiedriska organizācija.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Krimas tatāri ir apmēram 12% no pussalas iedzīvotājiem.

ANO, Eiropas Savienība un ASV ir nosodījušas Krimas tatāru tiesību pārkāpumus kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu