AI: Lībijas Bengāzī pilsētā karadarbības dēļ iesprostoti simtiem civiliedzīvotāju

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija «Amnesty International» (AI) piektdien pauda satraukumu par simtiem Lībijas un ārzemju civiliedzīvotāju likteni, kuri karadarbības dēļ mēnešiem ilgi ir iesprostoti valsts austrumu pilsētā Bengāzī.

Organizācija paziņoja, ka apmēram 130 Lībijas ģimeņu un simtiem ārzemnieku Bengāzī dienvidrietumu rajonā Ganfudā ir nošķirti no ārpasaules, un viņu pārtikas un degvielas krājumi sarūk.

«Ir palicis maz laika civiliedzīvotājiem Ganfudā, kuri, kauju iesprostoti, tiek atstāti nomirt,» sacīja AI Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas programmas vicedirektore Magdalena Mugrabi.

Kaujas Bengāzī ir plosījušās kopš 2014.gada, kad ģenerāļa Halīfas Haftara komandēti spēki sāka kampaņu pret turienes kaujiniekiem, tostarp teroristu organizācijas «Al Qaeda» un džihādistu grupējuma «Islāma valsts» atzariem.

Haftaram, kuru atbalstīja ASV, Francijas un Lielbritānijas militārie padomnieki un specvienības, ir izdevies pārņemt savā kontrolē lielu Bengāzī daļu. Ganfuda ir viens no nedaudzajiem rajoniem, kur kaujinieki sīvi pretojas Haftara Nacionālās Lībijas armijas spēkiem.

Starptautiskās organizācijas ir aicinājušas izveidot drošus koridorus, lai evakuētu Ganfudā iesprostotos civiliedzīvotājus.

AI ir satraukta arī par to, ka krustugunīs nokļuvušiem civiliedzīvotājiem var draudēt sods ar ieganstu, ka viņi esot islāma ekstrēmistu kaujinieku atbalstītāji vai simpatizējot viņiem.

«Civiliedzīvotāji nav jāizmanto par dzīviem vairogiem, un tos, kuri grib doties prom, vajag pasargāt no patvaļīgas apcietināšanas, spīdzināšanas vai citiem [cilvēktiesību] pārkāpumiem,» sacīja Mugrabi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu