Krievijas uzlidojumi dzen Sīrijas mēreno opozīciju ekstrēmistu apskāvienos

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: THAER MOHAMMED / AFP

Krievijas militāro aktivitāšu pastiprināšanās Sīrijā liek mērenās opozīcijas nemierniekiem pievienoties ekstrēmistiem, paziņojis ASV Valsts departaments.

Valsts departamenta pārstāvis Marks Toners norādīja, ka Krievijas un Sīrijas uzlidojumu atsākšanās padarījusi sarežģītu situāciju «vēl neskaidrāku». Viņš arī brīdināja, ka ASV varētu pārtraukt sadarbību ar Krieviju, ņemot vērā tās rīcību Sīrijā.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apsūdzējis ASV par džihādistu grupējumu «Al Nusra» aizsargāšanu, lai varētu to izmantot Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma gāšanā. Ministrs paziņoja, ka Vašingtona lauzusi savu solījumu nošķirt «Al Nusra» no mērenākiem nemiernieku spēkiem.

Toners paziņoja, ka Maskavas apsūdzības ir «absurdas». Viņš skaidroja, ka ASV spēki nav vairākus mēnešus nav uzbrukuši «Al Nusra», jo šis grupējums sajaucies ar citiem spēkiem un mierīgajiem iedzīvotājiem.

Valsts departamenta pārstāvis uzsvēra, ka nesenie uzbrukumi humānās palīdzības konvojam, par ko Vašingtona vaino Krieviju, un uzbrukumu atsākšanās Alepo satuvina mērenās opozīcijas grupējumus un ekstrēmistus.

«Ar uzbrukumu humānās palīdzības konvojam un sekojošu Alepo aplenkumu ir piedzīvots scenārijs, dinamika, kurā mērenās opozīcijas spēkiem esot zem pieaugoša režīma spiediena, tie tiek dzīti [ «Al Nusra«] rokās, un viņiem jācīnās plecu pie pleca,» skaidroja Toners.

Tāpat kā džhādistu grupējumu «Islāma valsts», arī «Al Nusra» ANO atzinusi par teroristu organizāciju. Ar ASV un Krievijas līdzdalību noslēgtie pamieri uz šiem grupējumiem nav attiecināti.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu