ASV tiesā iesniegta pirmā prasību pret Saūda Arābiju par 11.septembra teroraktiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Stefānija Rosa DeSimona, kuras vīrs zaudēja dzīvību 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukumā Pentagonam, iesniegusi prasību tiesā pret Saūda Arābiju, vēsta aģentūra «Bloomberg». Tā ir pirmā šāda prasība, ar kuru tiesā vērsusies ASV pilsone, pēc tam kad ASV Kongress atcēla prezidenta Baraka Obamas veto un apstiprināja likumprojektu, kas ļauj sūdzēt tiesā Saūda Arābiju.

DeSimona prasībā apgalvo, ka Saūda Arābija sniegusi materiālu atbalstu teroristu grupējumam «Al Qaeda» un tā līderim Osamam bin Ladenam, kas bija 2001.gada teroraktu organizētāji un īstenotāji.

DeSimona bija stāvoklī, kad tika nogalināts flotes komandieris Patriks Danns. Prasība iesniegta arī atraitnes meitas vārdā. Viņas pieprasa Saūda Arābijai izmaksāt kompensācijas.

19 ekstrēmistu vidū, kas 2001.gada 11.septembrī nolaupīja lidmašīnas, 15 bija Saūda Arābijas pilsoņi. Rijāda noliedz, ka tai būtu kāda saistība ar uzbrukumiem.

Jūlijā atslepenoti dokumenti liecina, ka ASV izlūkdienestiem ir bijušas aizdomas par saistību starp Saūda Arābijas valdību un šiem teroristiem.

ASV Kongress trešdien atcēla Obamas veto, ko viņš bija uzlicis likumprojektam, kas ļauj 2001.gada 11.septembra teroraktu upuru ģimenēm sūdzēt tiesā Saūda Arābiju.

Rijāda ar aktīvu lobēšanu centās panākt, lai šis likums nestājas spēkā.

Kāds Saūda Arābijas princis pat draudējis samazināt savus aktīvus ASV par miljardiem dolāru, ja šis likums stāsies spēkā, tomēr Saūda Arābijas amatpersonas tagad distancējas no šiem draudiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu