Erdogans: Turcijas centieni pamākt uzņemšanu ES ir «noslēguma fāzē»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turcijas vairākas desmitgades turpinājušies centieni panākt uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES) ir sasnieguši «noslēguma fāzi», sestdien sacīja prezidents Redžeps Tajips Erdogans, norādot, ka Briselei pienācis laiks reizi par visām reizēm apliecināt, vai tā vēlas Turciju redzēt dalībvalstu vidū.

«Ja ES grasās padarīt Turciju par pilntiesīgu locekli, mēs esam gatavi. Bet viņiem ir jāzina, ka mēs esam nonākuši līdz noslēguma fāzei,» uzrunā sakarā par parlamenta sesijas sākumu sacīja prezidents.

«Nav jāstaigā riņķī apkārt un jāizpilda diplomātijas akrobātika. Tā ir viņu [ES] izvēle - turpināt ceļu ar Turciju vai bez,» norādīja Erdogans.

Oktobris ir svarīgs mēnesis Turcijas attiecībām ar ES, un «ir nepieciešami», ka Turcijas pilsoņiem bezvīzu režīms Šengenas zonā stājas spēkā šajā mēnesī, uzsvēra Erdogans.

Martā noslēgtā ES un Turcijas vienošanās paredz, ka Turcijai būs bezvīzu režīms apmaiņā pret Ankaras palīdzību apturēt nelegālo imigrantu plūsmu. Tomēr šīs ieceres īstenošana atdūrusies pret Turcijas pretterorisma likumiem.

Turcijas centieni iestāties ES aizsākās vēl 60.gados, bet oficiālās iestāšanās sarunas sākās 2005.gadā. No 35 iestāšanās procesa nodaļām līdz šim Turcijai atvērtas ir tikai 16.

«Fakts, ka mūsu valstij liek gaidīt pie durvīm jau 53 gadus parāda jūsu [ES] viedokli par mums,» rezumēja prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu