Par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu aizdomās turamo saraksts - līdz gada beigām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

To personu vārdi, kas turamas aizdomās «par aktīvu lomu» Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanā virs Austrumukrainas, tiks apstiprināti šā gada beigās vai nākamā gada sākumā, svētdien paziņojusi Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa.

Austrālija piedalās Nīderlandes vadītajā izmeklēšanā par 2014.gada 17.jūlijā izdarīto noziegumu, kurā zaudēja dzīvības visi 298 cilvēki, kas atradās reisa MH17 lidmašīnā, galvenokārt nīderlandieši. Upuru skaitā bija arī 38 austrālieši.

Jau vēstīts, ka Nīderlandes vadītā Apvienotā izmeklēšanas grupa (JIT) trešdien paziņoja, ka Malaizijas pasažieru lidmašīna virs Austrumukrainas tika notriekta ar raķeti «Buk», kas Ukrainā tika ievesta no Krievijas un palaista no Maskavas atbalstīto teroristu bandu kontrolētās teritorijas, bet raķešu palaišanas iekārta tika aiztransportēta atpakaļ uz Krieviju.

Izmeklētājiem arī izdevies identificēt aptuveni 100 cilvēkus, kuriem varētu būt bijusi aktīva loma raķešu sistēmas transportēšanā.

«Ceru, ka līdz šā gada beigām, bet varbūt nākamā gada sākumā tiks apstiprināts to personu saraksts, kuras, mūsuprāt, jāsauc pie atbildības, un varēs sākties kriminālvajāšana,» Bišopa sacījusi raidorganizācijai ABC. «Šajā brīdī mēs aicinām Krieviju sadarboties un sniegt kopīgajai izmeklētāju komandai visu iespējamo palīdzību, lai vainīgie tiktu saukti pie atbildības.»

Pēc viņas teiktā, ja Krievija izmantos veto tiesības, lai bloķētu lietas izskatīšanu ANO aizgādībā, pastāv citas iespējas, tai skaitā «Lokerbijas parauga kriminālvajāšana» vai tiesas prāva Nīderlandē.

Lai iztiesātu ASV aviokompānijas «Pan American» pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanu 1988.gadā virs Skotijas pilsētas Lokerbijas, kurā gāja bojā 270 cilvēki, tika izveidots starptautiskais tribunāls, kas strādāja Nīderlandē, bet ietvēra arī īpašu Skotijas tiesu.

2001.gadā par šīs lidmašīnas uzspridzināšanu tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu Lībijas slepenā dienesta aģentam Abdelbasetam al Megrahi, kurš līdz pat savai nāvei 2012.gadā noliedza savu vainu.

«Domāju, ka vienas valsts tribunālu būtu vieglāk izveidot, bet jāgādā, lai tam būtu visas nepieciešamās pilnvaras,» norādījusi Bišopa, piebilstot, ka pārrunājusi šo jautājumu ar izmeklēšanā iesaistīto valstu, tai skaitā Beļģijas, Malaizijas un Ukrainas ārlietu ministriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu