ANO ieceļ Gutērrešu par jauno ģenerālsekretāru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja ceturtdien oficiāli iecēlusi bijušo Portugāles premjerministru Antoniu Gutērrešu par organizācijas jauno ģenerālsekretāru.

193 dalībvalstis pieņēma rezolūciju par Gutērreša iecelšanu uz piecu gadu pilnvaru termiņu no 1.janvāra.

Jaunieceltais ģenerālsekretārs ceturtdien paziņoja, ka ir pienācis laiks pārvarēt domstarpības par kara izbeigšanu Sīrijā.

«Lai arī kādas domstarpības varētu pastāvēt, tagad ir daudz svarīgāk apvienoties,» reportieriem pēc iecelšanas pavēstīja Gutērrešs. «Ir laiks cīnīties par mieru.»

Pirms tam sakot runu Ģenerālajā asamblejā,

Gutērrešs norādīja, ka ir laiks stāties pretim teroristiem un populistiem, kuri «pastiprina viens otru» savā ekstrēmismā.

«Mums ir jāpanāk, ka mēs spējam izjaukt šīs alianses starp visām šīm teroristu grupām vai vardarbīgajiem ekstrēmistiem vienā pusē un populisma un ksenofobijas paušanu otrā pusē,» sacīja Gutērrešs. «Tie abi pastiprina viens otru, un mums jābūt spējīgiem cīnīties ar abiem.»

67 gadus vecais Gutērrešs no 1995.gada līdz 2002.gadam bija Portugāles premjerministrs, bet no 2005.gada līdz 2015.gadam viņš bija ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos.

Pašreizējais ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pēc diviem piecus gadus ilgiem pilnvaru termiņiem savu amatu atstās šī gada nogalē.

Gutērrešs, kurš pārstāv sociālistus, ir pirmais bijušais valdības vadītājs, kas nonācis ANO ģenerālsekretāra krēslā. Viņš paudis apņēmību reorganizēt ANO, stiprinot organizācijas lomu miera uzturēšanā un cilvēktiesību veicināšanā.

Bans Gimuns Gutērreša kandidatūru jau nosaucis par «lielisku izvēli»,

norādot, ka «viņa plašās zināšanas par pasaules politiku un dzīvīgais prāts viņam labi kalpos, vadot ANO kritiskā periodā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu