Izraēla nosoda UNESCO par Austrumjeruzalemes rezolūciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ceturtdien nosodīja ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizāciju (UNESCO) par rezolūcijas projektu, kurā runāts par «okupēto Palestīnu» Jeruzalemes austrumdaļā.

Vairāku arābu valstu izvirzīto rezolūciju pieņēma atbildīgā komiteja. Dalībnieki paziņojuši, ka rezolūciju atbalstīja 24 valstis, bet pret bijušas sešas. Nākamnedēļ rezolūcijas projekts tiks iesniegts oficiālai apstiprināšanai.

Rezolūcija norāda uz «okupēto Palestīnu», un tā domāta «palestīniešu kultūras mantojuma un Austrumjeruzalemes atšķirīgo iezīmju sargāšanai», pausts rezolūcijas projektā, kas nonācis aģentūras AFP rīcībā.

Rezolūcijas tekstā Izraēla nosaukta par «okupācijas spēku».

«Ar šo absurdo lēmumu UNESCO ir zaudējusi leģitimitāti, kas tai kādreiz bija,» paziņoja Netanjahu.

Rezolūcijas projektu nosodīja arī ASV.

«Mēs esam dziļi nobažījušies par šāda veida politizētu rezolūciju atkārtošanos,» paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāvis Marks Toners, piebilstot, ka rezolūciju nevajadzētu pieņemt.

Izraēla okupēja Jeruzalemes austrumdaļu 1967.gadā Sešu dienu kara laikā. 1980.gadā Izraēla šo teritoriju anektēja, pasludinot visu Jeruzalemi par Izraēlas apvienoto galvaspilsētu.

ASV un vairums citu ANO dalībvalstu nav atzinušas šo aneksiju, uzskatot, ka tās statuss jāizlemj miera sarunās ar palestīniešiem, kuri pilsētas austrumdaļu redz kā savas nākotnes valsts galvaspilsētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu