Filipīnu prezidents par karu pret narkotikām: bērnu nāve ir attaisnojams zaudējums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte, kurš jau iepriekš ticis kritizēts par saviem izteikumiem un rīcību, sāktajā karā pret narkobiznesa darboņiem ar nelikumīgo sfēru nesaistītos cilvēkus un bērnus šajā valdības īstenotajā cīņā nodēvējis par attaisnojamiem zaudējumiem, raksta «The Guardian». Prezidents asi kritizēts arī par lēmumu ļaut šajās operācijās izmantot automātiskos ieročus, kas rada pamatīgus draudus sabiedrībai, ja apšaudes notiek sabiedriskās vietās.

Kad viņam intervijā «al-Jazeera» jautāja par nepilngadīgajiem, kas cietuši viņa vadītajā kampaņā pret narkobiznesa darboņiem un narkotiku lietotājiem, Duterte paziņoja, ka šie gadījumi tiks izmeklēti, tai pašā laikā piebilstot: policijas darbinieki drīkst nogalināt simtiem civiliedzīvotāju un netiks par to sodīti.

Viņš savu viedokli paskaidroja ar hipotētisku piemēru, kurā policijas darbinieks šauj ar M16 automātisko ieroci, bet «gangsteris» ar parastu pistoli. «Kad tie satiekas, sākas apšaude. Tas ir viens mirklis, brrr, un policists trāpa 1000 cilvēkiem, un viņi mirst. To nevar saukt par nolaidību, jo tu glāb savu dzīvību. To nevar saukt par pārsteidzīgu rīcību, jo tev ir sevi jāaizstāv,» viņš skaidro.

Pēc tam viņš nevainīgo iedzīvotāju nogalināšanu Filipīnās salīdzināja ar ASV uzbrukumiem Vjetnamā un Afganistānā, kur gaisa uzbrukumos nemierniekiem bojā gājuši arī civiliedzīvotāji. «Kad tu bombardē ciemu, tu centies nogalināt nemierniekus, bet nogalini bērnus, kas tajos atrodas... Kāpēc jūs tajā gadījumā saucat tos par netīšiem zaudējumiem, bet šeit tā ir slepkavība?»

Filipīnu varas iestāžu, kā arī iedzīvotāju pašorganizētu bandu uzbrukumos kopš 30. jūnija, kad prezidents Duterte nāca pie varas, gājuši bojā jau gandrīz 4000 iedzīvotāji.

Apmēram 1500 no viņiem gāja bojā policijas operācijās, bet lielāko daļu nogalināja bruņoti grupējumi, kuru darbību Duterte publiski iedrošinājis. Dutertes kritiķi apgalvo, ka prezidents ir atļāvis veidoties atmosfērai, kurā nav likumu, un noziedzīgie grupējumi var atriebties saviem pretiniekiem un par to netikt sodīti.

Neskatoties uz to, prezidents savu politiķu un izteikumus atteicies koriģēt. «Mūsu valstī dzīvo trīs miljoni narkomānu un šis skaits turpina pieaugt. Ja mēs ar šo problēmu necīnīsimies, nākamajām paaudzēm būs jāsaskaras ar nopietnām problēmām. Tu centies iznīcināt manu valsti, es tevi nogalināšu. Tā ir pamatota rīcība. Ja tu iznīcini mūsu bērnus, es tevi nogalināšu. Tā ir patiesa nostāja. Es neredzu neko sliktu tajā, ka mēs cenšamies saglabāt nākamo paaudžu intereses.

Manā valstī nav likuma, kas aizliegtu draudēt noziedzniekiem. Mani neinteresē, ko saka cilvēktiesību aizstāvji. Mans pienākums ir saglabāt nākamās paaudzes.

Ja tajā ir iesaistītas cilvēktiesības, mani tas neinteresē, mans uzdevums ir iedvest bailes,» iepriekš intervijās paziņojis Duterte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu