Fotostāsts: savādās metodes narkomānu rehabilitācijai Filipīnās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Metamfemīna problēma Dienvidāzijas valstīs arvien pieaug. Šī lētā un ārkārtīgi atkarību veicinošā narkotika rada pamatīgu slogu gan veselības aprūpes industrijai, gan nodara pamatīgu postu sabiedrībā. Virkne valstu narkotiku atkarības apkarošanai drastiski grozījusi likumus, palielinot sodus narkotiku industrijas darboņiem, kā arī nosakot pamatīgas represijas arī narkotiku lietotājiem.

Visdrastiskākā valsts savās metodēs bijusi Filipīnas prezidenta Rodrigo Dutertes vadībā. Viņa vadītajā kampaņā pret narkobiznesa darboņiem un narkotiku lietotājiem dažu mēnešu laikā kopš viņa nākšanas pie varas gājuši bojā jau vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku. Bet prezidents savos izteikumos bijis skarbs un izteicies, ka tas ir pilnībā attaisnojams zaudējums.

Filipīnas piespiedušas apmēram 700 000 no narkotikām atkarīgo reģistrēties valsts iestādēs. Šī reģistrācijas procedūra nodēvēta par «padošanos».

Tai pašā laikā valstī akūti trūkst palīdzības iestāžu un rehabilitācijas centru, kas atkarīgajiem reāli varētu palīdzēt. Aplēsts, ka Filipīnās darbojas vien 44 privātās un publiskās ārstniecības iestādes narkomāniem, kuras uzņemt var kopumā vien septiņus tūkstošus cilvēku.

Tikmēr atsevišķajos patlaban eksistējošajos rehabilitācijas centros atkarīgo «pāraudzināšana» bieži vien notiek ar visai netradicionālu metožu palīdzību, tai skaitā ar fizisku darbu un smagiem treniņiem.

Privātajās ārstniecības iestādēs par rehabilitācijas kursu mēnesī nākas šķirties no simtiem ASV dolāru, kas vidējam Filipīnu iedzīvotājam bieži vien ir nepieejams prieks.

Nupat Filipīnu varasiestādes paziņojušas par plāniem valstī atvērt īpaši lielas kapacitātes rehabilitācijas centru. Tas kļuvis iespējams, pateicoties kāda Ķīnas nekustamo īpašumu attīstītāja dāsnajam ziedojumam. Tiek plānots, ka jaunajā iestādē ārstēties varēs 10 000 pacienti. Nevalstiskās organizācijas cer, ka tas situāciju Filipīnās varētu nedaudz uzlabot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu