ANO vadītājs: Uzlidojumos Alepo nogalināti ap 500 cilvēku, pilsētā trūkst pārtikas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas un Sīrijas bombardēšanas uzlidojumos Sīrijas ziemeļu pilsētai Alepo ir nogalināti ap 500 cilvēku, un ir gaidāms, ka līdz mēneša beigām pilsētā beigsies pārtika, ceturtdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Bans Gimūns.

Gaisa triecieni pret nemiernieku ieņemtajiem Alepo austrumu rajoniem, kopš 22.septembrī tika sākta Sīrijas valdības ofensīva, ir bijuši visintensīvākie Sīrijā notiekošajā pilsoņkarā, Bans sacīja ANO Ģenerālās asamblejas īpašā sanāksmē.

Viņš atzina, ka šo gaisa triecienu «rezultāti ir bijuši šausminoši».

Ir nogalināti gandrīz 500 cilvēku un ievainoti apmēram 2000, un vairāk nekā ceturtdaļa mirušo ir bērni, sacīja ANO vadītājs.

Alepo kopš 7.jūlija nav ieradies neviens ANO palīdzības konvojs, un pārtikas krājumi pilsētā beigsies līdz oktobra beigām, brīdināja Bans, sakot, ka bads tiek izmantots par kara ieroci.

Ģenerālās asamblejas īpašo sanāksmi sasauca 72 valstis Kanādas vadībā, lai mēģinātu panākt izeju no strupceļa, jo ANO Drošības padome nav rīkojusies, lai izbeigtu Alepo bombardēšanas un atsāktu miera centienus.

ANO Drošības padomē šomēnes tika noraidītas divas rezolūcijas. Vienai no tām veto uzlika Krievija, kura atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu tā karā pret opozīcijas kaujiniekiem un džihādistiem.

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins ceturtdien sacīja, ka viņu «mulsina» Ģenerālās asamblejas sanāksmē paustie paziņojumi, jo tajos nav pieminēta aktuālā nepieciešamība cīnīties pret terorismu Sīrijā.

Čurkins sacīja, ka Bans un citi nav izteikuši «nevienu vārdu, lai runātu par teroristu organizācijām, it kā katastrofa Sīrijā būtu līdzīga orkānam, kas piemeklējis Haiti».

Kanādas ārlietu ministrs Stefans Dions aicināja sarīkot oficiālu Ģenerālās asamblejas ārkārtas sēdi, lai apspriestu neatliekamos pasākumus, kurus varētu īstenot ANO 193 dalībvalstis. «Mums ir jārīkojas, un jārīkojas tagad,» sacīja Dions.

Vēl nav zināms, kādu konkrētu rīcību Ģenerālā asambleja, kuras rezolūcijas ir nesaistošas, varētu veikt humānās krīzes risināšanai Sīrijā.

Daži diplomāti uzskatīja šo sanāksmi par mēģinājumu pastiprināt spiedienu uz Krieviju un Sīriju, lai tās izbeigtu Alepo bombardēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu