Lielbritānijā reabilitēs tūkstošiem geju

LETA/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijā reabilitēs desmitiem tūkstošu geju un biseksuāļu, kas savas dzīves laikā tikuši notiesāti par darbību, kura tagad netiek uzskatīta par dzimumnoziegumiem, ceturtdien paziņoja valdība.

Valdības priekšlikums arī ļaus vieglāk attīrīt savu vārdu dzīvajiem britiem, kas tikuši agrāk notiesāti par tagad dekriminalizētu seksuālu uzvedību.

Priekšlikums nosaukts par Tjūringa likumu par godu Otrā pasaules kara nacistu šifrēšanas mašīnas «Enigma» atkodētājam Alanam Tjūringam, kurš izdarīja pašnāvību 1954.gadā pēc tam, kad saskaņā ar tā laika likumiem tika notiesāts par homoseksuālismu. 2013.gadā Lielbritānija oficiāli apžēloja Tjūringu.

Ikviens, kurš agrāk ticis notiesāts pēc tagad atceltiem likumu pantiem, jau tagad var vērsties Iekšlietu ministrijā ar lūgumu dzēst viņa vārdu no sodāmības reģistra. Taču saskaņā ar jauno likumu valdība automātiski reabilitēs vīriešus, kas notiesāti par dzimumnoziegumiem un «kuri būtu nevainīgi jebkāda nozieguma pastrādāšanā šodien», pavēstīja tieslietu ministrs Sems Gima.

Privāti homoseksuāli kontakti starp vīriešiem vecumā pēc 21 gada Anglijā un Velsā tika dekriminalizēti 1967.gadā, Skotijā - 1980.gadā, bet Ziemeļīrijā - 1982.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu