Norvēģija piegādās Lietuvai pretgaisa aizsardzības sistēmas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģija vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS Lietuvai piegādās līdz 2020.gadam, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija, kas šonedēļ parakstījusi tehnisku nolīgumu par šo sistēmu komponentu un raķešu iegādi vairāk nekā 100 miljonu eiro vērtībā.

Nolīgumā, ko apstiprinājušas abu valstu aizsardzības ministrijas, ietverti darījuma nosacījumi un reglamentēta pušu atbildība par darījumu un par atbalstu, ko Norvēģija Lietuvai sniegs vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības potenciāla attīstīšanā.

NASAMS ir Norvēģijas firmā «Kongsberg» sadarbībā ar ASV kompāniju «Raytheon» radīts mobilais zenītraķešu komplekss, kuram ir vairākas modifikācijas.

«Tehniskā nolīguma parakstīšana ir viens no svarīgākajiem posmiem Lietuvas Bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības potenciāla attīstīšanā. Priecājos, ka mūsu sabiedrotā Norvēģija piekritusi ne tikai pārdot NASAMS komponentus, kas būtiski stiprinās Lietuvas gaisa telpas drošību, bet arī palīdzēt ieviest šo sistēmu Lietuvas armijā,» ministrijas paziņojumā citēts aizsardzības ministrs Juozs Oleks.

Turpinot vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības attīstības projektu, Aizsardzības ministrija iegādāsies arī citus NASAMS sistēmas komponentus - radarus un uguns vadības sistēmas. Vēlāk visi komponenti tiks integrēti vienotā sistēmā, kas varēs nodrošināt gaisa telpas novērošanu un kontroli, brīdināt sauszemes spēku vienības par draudiem no gaisa un nepieciešamības gadījumā iznīcināt mērķus.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis Aizsardzības ministrijas ģenerāldirektors militārā potenciāla un bruņojuma jomā pulkvedis Darjus Užkuraitis, iegādātās sistēmas modernizēs pats ražotājs - firma «Kongsberg». «Tā nebūs ne pirmā, ne otrā NASAMS versija - pēc modernizācijas tās būs NASAMS 3, pati jaunākā modifikācija,» viņš piebildis.

Lietuvas Bruņotajiem spēkiem pašlaik ir tikai tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, tādēļ vidēja darbības rādiusa sistēmas uzlabotu Lietuvas karavīru spējas vērsties pret ienaidnieka lidmašīnām, kas atrodas vairākas reizes lielākā augstumā.

Ar šīm sistēmām tiks apgādātas divu Lietuvas Bruņoto spēku rotas lieluma baterijas. Tas neļaus virs Lietuvas teritorijas izveidot tā dēvēto lidojumu lieguma zonu, un sistēmas tiks dislocētas prioritārajos rajonos, ko noteiks Bruņoto spēku vadība.

Iepriekš ziņots, ka vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības projektu visas trīs Baltijas valstis varētu attīstīt kopīgi. Kā tagad norādījis Užkuraitis, lai gan kopīgs iepirkums netiek veikts, par iespējām iegādāties šādas sistēmas interesējas arī Latvija un Igaunija.

«Latvieši tiešām ved sarunas ar norvēģiem. Šis pirkums netiek veikts kā viens kopīgs projekts, bet koordināciju mēs uzturam, un, iespējams, arī Latvija drīzumā paziņos par saviem nodomiem. (..) Igaunija par šo projektu ļoti interesējas, viņi saka, ka pašreizējā finanšu perspektīvā nav gatavi to īstenot, bet, izvērtējot nākotnes prioritātes, tāds vai līdzīgs projekts ir viena no iespējām, kur varētu tikt novirzītas investīcijas,» viņš norādījis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu