ANO: Medicīniskā evakuācija Alepo atlikta

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien Alepo austrumos plānotā medicīniskā evakuācija atlikta, jo karojošās puses nav sniegušas vajadzīgās drošības garantijas, paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

«Slimo un ievainoto medicīniskā evakuācija diemžēl nevarēja sākties kā plānots, jo nepieciešamie kritēriji nebija ievēroti,» sacīja ANO Humāno jautājumu biroja pārstāvis sakariem ar presi Jenss Lerke.

ANO Sīrijas humānās operācijas vadītājs Jans Egelands ceturtdien sacīja, ka no nemierniekiem, kas kontrolē Alepo austrumu rajonus, Sīrijas valdības un tās galvenā sabiedrotā Krievijas ir saņemtas visas «zaļās gaismas» medicīniskās evakuācijas sākšanai.

Tomēr Lerke tagad norāda, ka nav saņemtas «drošības nosacījumu garantijas» un ka ārkārtas palīdzības operācijas darbinieki līdz šim nav varējuši izvietoties valdības kontrolētajos Alepo rietumu rajonos.

«Tā ir astronomiski sarežģīta operācija,» viņš atzina.

Egelands ceturtdien arī sacīja, ka Krievija piekritusi ievērot ugunspārtraukšanu Alepo austrumos trīs dienas un apsver ANO aicinājumu pagarināt to līdz četrām dienām.

Krievijas un Sīrijas gaisa spēki jau otrdien plkst.10 apturēja uzlidojumus Alepo.

Pauze tika sākta, lai 250 000 Alepo austrumu mierīgo iedzīvotāju varētu sagatavoties ielenkto rajonu pamešanai, sākot ar ceturtdienu.

Ar Krievijas kara aviācijas atbalstu Sīrijas armija Alepo 22.septembrī sāka uzbrukumu, nemierniekiem atkarojot vienu kvartālu pēc otra, cenšoties bruņotās opozīcijas grupējumus padzīt no šīs pilsētas pavisam.

Krievija Rietumu pārmetumus par piedalīšanos Alepo operācijā noraidījusi un uzsver, ka viens no nemiernieku grupējumiem, pret kuriem šajā pilsētā izvērsts uzbrukums, ir ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautais džihādistu grupējums «Al Nusra».

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu