ANO Cilvēktiesību padome rezolūcijā aicina izmeklēt vardarbību Alepo

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / REUTERS

ANO Cilvēktiesību padome piektdien rezolūcijā aicinājusi sākt īpašu izmeklēšanu par vardarbību Alepo pilsētā Sīrijas ziemeļos. Lielbritānijas virzītajā rezolūcijā atkārtoti nosodīta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada ofensīva opozīcijas nemiernieku kontrolēto Alepo austrumu ieņemšanai. Tekstā nosodīti arī «Islāma valsts» un citu ekstrēmistu grupējumu «terorakti».

Asada režīma sabiedrotā Krievija tikmēr kritizēja rezolūciju, kas tika pieņemta ar balsu vairākumu.

Krievijas pārstāvis Cilvēktiesību padomē Aleksejs Goltjajevs Sīrijas un Krievijas kritizēšanu nosauca par «nožēlojamu».

Rezolūcijā ANO izmeklēšanas komisija Sīrijā (COI) aicināta «veikt plašu, neatkarīgu izmeklēšanu par notikumiem Alepo» un identificēt personas, kuras atbildīgas par vissmagākajiem pārkāpumiem.

Asada valdība atkārtoti ir liegusi COI izmeklētājiem piekļuvi Sīrijai, jo COI publicējusi vairākus ziņojumus par vardarbību Sīrijā.

Rezolūcijā karojošajām pusēm, «īpaši Sīrijas varasiestādēm un to sabiedrotajiem», pieprasīts atļaut neierobežotu humānās palīdzības piegādāšanu civiliedzīvotājiem un «nekavējoties izbeigt bombardēšanu un militāros lidojumus virs Alepo pilsētas».

Rezolūcijā arī nosodīta «civiliedzīvotāju turēšana badā kā kara līdzeklis». Alepo austrumdaļa nemiernieku rokās nonāca 2012.gadā, un tajā humānā palīdzība nav piegādāta kopš 7.jūlija, kad režīma spēki nogrieza pēdējo piegāžu ceļu.

ANO augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Zeids Raads al Huseins atklāja debates, nosodot «vēsturisku apmēru noziegumus», kas tiek pastrādāti Alepo austrumos.

Kopš ceturtdienas Alepo ir spēkā Krievijas ierosinātā «humānā pauze» uzlidojumu veikšanā, tomēr Sarkanais Krusts un ANO nespēja piekļūt nemiernieku kontrolētajai pilsētas daļai. ANO cerēja piektdien Alepo sākt medicīnisko evakuāciju, tomēr tā atlikta, jo karojošās puses nav sniegušas vajadzīgās drošības garantijas.

Ar Krievijas kara aviācijas atbalstu Sīrijas armija Alepo 22.septembrī sāka uzbrukumu, nemierniekiem atkarojot vienu kvartālu pēc otra, cenšoties bruņotās opozīcijas grupējumus padzīt no šīs pilsētas pavisam.

Krievija Rietumu pārmetumus par piedalīšanos Alepo operācijā noraidījusi un uzsver, ka viens no nemiernieku grupējumiem, pret kuriem šajā pilsētā izvērsts uzbrukums, ir ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautais džihādistu grupējums «Al Nusra».

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu