ASV štati noraida Krievijas lūgumu novērot vēlēšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Trīs ASV štati noraidījuši agresorvalsts Krievijas lūgumu nosūtīt savus «diplomātus» novērot 8.novembrī paredzētās ASV prezidenta vēlēšanas. «Skaidrs, ka cilvēki varētu būt aizdomīgi par viņu [Krievijas] motīviem, ka viņu motīvi atšķiras no viņu publiski sludinātajiem, ņemot vērā viņu zemiskās aktivitātes kibertelpā,» pavēstīja Valsts departamenta preses pārstāvis Marks Toners.

Oklahoma un Teksasa noraidījušas Krievijas priekšlikumu, jo to aizliedz likums. Savukārt Luiziāna formāli atbildējusi, ka nesenie plūdi pārslogojuši personālu, kuriem jātiek galā ar postažu un pienācīgi jāsagatavojas vēlēšanām. «Ja nebūtu bijuši šie plūdi, mēs noteikti būtu atvērti šādai vizītei,» Krievija ģenerālkonsulam norādīja Luiziānas štata sekretārs Toms Šedlers.

Kremļa propagandas kanāls RT šonedēļ ziņoja, ka vairāki štati un federālā valdība noraidījuši Krievijas lūgumu novērot vēlēšanas, taču ASV Valsts departaments to nodēvēja par nepatiesību.

Kā pavēstīja Valsts departamenta preses pārstāvis Marks Toners, ārvalstu valdībām, nevalstiskajām organizācijām un citiem ir tiesības lūgt štatu valdības novērot vēlēšanas. Krievijai ir iespējas novērot vēlēšanas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sastāvā, taču tā izvēlējusies to nedarīt, norādīja Toners.

Pēc Tonera teiktā, ASV amatpersonas piedalījās EDSO novērošanas misijā pagājušajā mēnesī notikušajās Krievijas Valsts domes vēlēšanās un Krievijas izvēle nepievienoties EDSO misijām skaidri parāda, ka šis jautājums un stāsts nav nekas cits kā publicitātes gājiens.

Uz Krievijas atteikumu piedalīties EDSO misijā piektdien norādīja arī Baltā nama preses pārstāvis Džošs Ērnests, sakot, ka tas rada jautājumus par Maskavas nolūkiem.

«Skaidrs, ka cilvēki varētu būt aizdomīgi par viņu motīviem vai arī vismaz par to, ka viņu motīvi atšķiras no viņu publiski sludinātajiem, ņemot vērā viņu zemiskās aktivitātes kibertelpā,» pavēstīja Ērnests.

Kā ziņots, ASV demokrātu Baltā nama kandidāte Hilarija Klintone trešdienas vakarā debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu brīdināja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins atbalsta Trampu cīņā par Balto namu, jo Tramps kā ASV prezidents būtu Putina «marionete».

Asajās debatēs Lasvegasā Klintone atsaucās uz ASV izlūkdienestu ziņojumiem, ka pret viņas partiju un vēlēšanu kampaņu tikuši vērsti Krievijas kiberuzbrukumi, un pieprasīja, lai Tramps nosodītu šos uzbrukumus.

«Viņi ir ielauzušies amerikāņu interneta vietnēs, amerikāņu privātpersonu un institūciju kontos,» paziņoja Klintone.

«Tad viņi ir nodevuši šo informāciju vietnei «WikiLeaks» ar mērķi ievietot to internetā,» viņa sacīja.

Tramps noraidīja šos izlūkdienestu ziņojumus un paziņoja, ka «mūsu valstij nav ne jausmas» par šādiem kiberuzbrukumiem.

Republikāņu kandidāts arī sacīja, ka viņam varētu būt labākas attiecības ar Maskavu nekā Klintonei tāpēc, ka, «Putinam, spriežot pēc visa, ko redzu, nav nekāda respekta pret šo personu».

Klintone uz to asi atbildēja: «Tiešām, tas ir tāpēc, ka viņš (Putins) labāk gribētu marioneti Savienoto Valstu prezidenta amatā.»

«Nekādu marioneti. Jūs esat marionete,» atcirta Tramps.

«Ir pavisam skaidrs, ka jūs neatzīsiet to, ka Krievija ir iesaistījusies kiberuzbrukumos pret ASV,» turpināja Klintone.

«[Jūs neatzīsiet,] ka esat veicinājis spiegošanu pret mūsu tautu. Ka esat gatavs paust Putina uzskatus, pieņemt viņa vēlmju sarakstu, sagraut NATO, darīt visu, ko vien viņš grib,» sacīja Klintone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu