ANO: Afganistānā opija magoņu audzēšana palielinājusies par 10%

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Afganistānā opija magoņu audzēšana šogad palielinājusies par 10%, liecina ANO narkotiku un noziedzības biroja svētdien publiskotie dati. Pieaugums galvenokārt skaidrojams ar magoņu audzēšanai labvēlīgajiem laikapstākļiem, nedrošības palielināšanos valstī un starptautiskā atbalsta mazināšanos narkotiku apkarošanas operācijām.

Sējumu paplašināšanās rezultātā opija magoņu raža pieaugusi par veseliem 43%, liecina ANO narkotiku un noziedzības biroja dati.

«Audzēšana šogad, salīdzinot ar to pašu laika posmu 2015.gadā, ir pieaugusi par 10% - no 183 000 hektāru līdz 210 000 hektāru,» preses konferencē paziņoja Afganistānas narkotiku apkarošanas ministrs Salamats Azimi.

«93% no sējumiem atrodas valsts dienvidos, austrumu un rietumu daļā,» viņš piebilda.

Pagājušajā gadā Afganistānā pirmo reizi kopš 2009.gada tika konstatēta opija magoņu sējumu samazināšanās, kam par cēloni galvenokārt bija sausums.

Afganistānas opija magoņu sējumi ļauj saražot lielāko daļu pasaulē cirkulējošā heroīna.

Magoņu audzētāji lielākoties pakļauti talibu kontrolei un maksā tiem nodevas, ko talibi izmanto, lai finansētu savu cīņu pret valdības un NATO spēkiem.

«Vairums karu Afganistānā tiek finansēti no ienākumiem, ko dod opija magones. Visur, kur Afganistānā redzamas opija magones, norit kaujas,» norādīja valdības pārstāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu