Butkevičs: Lietuvas sociāldemokrāti pēc vēlēšanām visticamāk nonāks opozīcijā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas premjerministrs, Sociāldemokrātu partijas līderis Aļģirds Butkevičs svētdien atzinis, ka parlamenta vēlēšanu rezultātā viņa vadītā partija visticamāk nonāks opozīcijā.

«Es domāju, ka pastāv 70% iespējamība, ka mēs strādāsim opozīcijā,» svētdien pēc nobalsošanas parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā žurnālistiem sacīja Butkevičs.

Viņš atzina, ka būtu kļūdaini cerēt, ka sabiedrība vērtēs partiju pēc tās darbiem un atļaus sociāldemokrātiem palikt pie varas.

Pēc premjera domām viens no iemesliem Sociāldemokrātu partijas sakāvei vēlēšanu pirmajā kārtā bija nepietiekami izvērstā priekšvēlēšanu kampaņa.

«Daļēji es to uzskatu par sakāvi,» sacīja Butkevičs, komentējot pirmās kārtas rezultātus.

«Es domāju un daudzi citi mūsu partijas parlamenta locekļi domāja, ka sabiedrība spēja saskatīt darbu, ko esam paveikuši, un tādēļ piešķirs mums mandātu turpināt (..). Man jāatzīst, ka ziedoju ļoti maz laika vēlēšanu kampaņai, kampaņas laikā es strādāju valdībā un risināju problēmas tur, bet tagad, kad par to domāju - man būtu vajadzējis ziedot vairāk laika (..) vēlēšanu kampaņai,» sacīja premjers, piebilstot, ka citu partiju priekšvēlēšanu kampaņas bijušas daudz agresīvākas.

Jau vēstīts, ka Lietuvā svētdien notiek Seima vēlēšanu otrā kārta, kurā vēl jāsadala 68 deputātu mandāti vienmandāta apgabalos.

Lietuvas Seimā pavisam ir 141 deputāts. 70 parlamenta locekļi tiek ievēlēti daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 - vienmandāta apgabalos. Trijos no tiem jaunā Seima deputāti ievēlēti jau pirmajā kārtā, jo ieguvuši vairāk nekā pusi balsu, bet vēl 68 apgabalos par parlamenta deputāta mandātu sacenšas katrā pa diviem kandidātiem, kuri pirmajā kārtā ieguvuši visvairāk balsu.

Kā liecina provizoriskie pirmās kārtas rezultāti pēc visu iecirkņu balsu saskaitīšanas, 5% barjeru iekļūšanai Seimā pēc partiju sarakstiem pārvarējušas sešas partijas, kas sadalīs savā starpā daudzmandātu vēlēšanu apgabala mandātus.

Bijušā eirodeputāta Gabrieļus Landsberģa vadītā konservatīvā opozīcijas partija «Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti» daudzmandātu vēlēšanu apgabalā ieguvusi 20 mandātus, uzņēmēja Ramūna Karbauska vadītā, pašreizējā Seima sastāvā ar vienu deputātu pārstāvētā Zemnieku un zaļo savienība - 19 mandātus, Butkeviča vadītā Sociāldemokrātiskā partija - 13 mandātus. Šobrīd opozīcijā esošajai Viļņas mēra Remiģija Šimašus vadītajai Liberāļu kustībai pienākas astoņi mandāti, bet eirodeputāta Valdemāra Tomaševska vadītajai opozīcijas partijai «Lietuvas poļu vēlēšanu akcija-Kristīgo ģimeņu savienība» un valdošajā koalīcijā ietilpstošajai eirodeputāta, savulaik impīčmenta ceļā no prezidenta amata atceltā Rolanda Paksa dibinātajai partijai «Kārtība un taisnīgums» - katrai pa pieciem mandātiem.

Otrajā kārtā viskuplāk pārstāvētas abas pirmās kārtas līderes - «Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti» ar 42 kandidātiem un Zemnieku un zaļo savienība ar 40 kandidātiem. No sociāldemokrātiem par mandātiem sacentīsies 21 kandidāts, no liberāļiem - 12.

Otrajā kārtā iekļuvuši arī pieci kandidāti no pašreizējā valdošajā koalīcijā esošās Darba partijas, kas daudzmandātu apgabalā nepārvarēja 5% barjeru iekļūšanai Seimā.

Par pieciem mandātiem otrajā kārtā sacenšas arī kandidāti, kas sevi izvirzījuši paši, par četriem - «Kārtība un taisnīgums», divi kandidāti pārstāvēs «Lietuvas poļu vēlēšanu akciju-Kristīgo ģimeņu savienību», divi - bijušā Viļņas mēra Artura Zuoka vadīto Lietuvas Brīvības savienību, bet «Kristupa Krivicka un Nagļa Puteiķa pretkorupcijas koalīcija», Lietuvas Zaļo partija un partija «Lietuvas saraksts» piedalīsies katra ar vienu kandidātu.

Balsošanas iecirkņi visā Lietuvā būs atvērti līdz plkstn.20.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu