Venecuēlas Kongress apsūdz prezidentu Maduro par valsts apvērsumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Venecuēlas opozīcijas kontrolētais Kongress svētdien paziņojis, kas prezidenta Nikolasa Maduro valdība esot veikusi valsts apvērsumu, bloķējot referendumu par prezidenta atcelšanu no amata.

Sašutuši par Nacionālās vēlēšanu padomes (CNE) lēmumu apturēt Maduro atcelšanas referenduma procesu, opozīcijas likumdevēji pieņēma rezolūciju, pasludinot, ka «sabrukusi konstitucionālā iekārta» un «Nikolasa Maduro režīms veicis valsts apvērsumu».

Kongress arī aicināja venecuēliešus «aktīvi aizsargāt» konstitūciju, paziņojot, ka aicinās starptautisko sabiedrību «aktivizēt mehānismus», lai atjaunotu demokrātiju Venecuēlā.

Savukārt Maduro atbalstošie likumdevēji apsūdzēja opozīciju par apvērsuma mēģinājumu.

Neskatoties uz asajiem paziņojumiem, Kongresa rezolūcija tomēr ir lielākoties simboliska.

Jau vēstīts, ka Venecuēlas valdība ceturtdien nobloķēja opozīcijas centienus panākt referendumu par Maduro atcelšanu no amata.

CNE paziņoja, ka ir uz nenoteiktu laiku apturējusi Maduro atcelšanas referenduma procesu pēc tam, kad krimināltiesas piecos štatos nolēma, ka opozīcija esot īstenojusi krāpniecību sākotnējā parakstu vākšanā.

Opozīcija bija gatavojusies pārvarēt pēdējo šķērsli referenduma procesā, nākamnedēļ no trešdienas līdz piektdienai savācot četru miljonu vēlētāju parakstus zem prasības par referenduma rīkošanu.

Opozīcija vaino Maduro ekonomikas krīzē, kuru saasinājis naftas cenu kritums kopš 2014.gada vidus. Savukārt Maduro apgalvo, ka dziļo ekonomikas recesiju un augošo inflāciju, kas šogad tiek prognozēta virs 700%, izraisa «ekonomikas karš», ko īstenojot «amerikāņu imperiālisma» atbalstītā venecuēliešu elite.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu